Wpis z mikrobloga

Siema, ktoś emigrował w ostatnim czasie do Niemiec ?
Myśleliśmy we dwoje pojechać do Drezno/Lipsk nawet do g---o pracy na magazyn (wszystko już lepsze od zostania w tym chlewie obsranym gównem)
#emigracja #niemcy
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kupa12345: jeśli chodzi o mieszkanie, to jak kolega wyżej wspomniał, nie wynajmiecie nic legalnie bez chociażby konta w banku. Nie wiem jak z airbnb i tym podobnych "usługach". Pewne jest, że aby podjąć pracę na niemieckiej umowie, musisz mieć tutaj meldunek w urzędzie. W Waszym przypadku zostaje faktycznie chyba tylko pośrednik, który zapewnia lokum. Ja jestem na zachodzie, mieszkałem tu za dzieciaka i znam język, więc w cholerę łatwiej mam
  • Odpowiedz
@Kupa12345 Lubię to miasto, nie jest za duże, blisko do Lipska, fajny uniwerek. Jest tanie i bardzo łatwo wynająć małe mieszkanie za ok 250eur. W sumie jak wynajmowalem mieszkanie 3 lata temu to miałem tylko umowę o pracę i polskie konto i nie był to żaden problem. W Halle jest co najmniej jedną spółdzielnia, która wynajmie mieszkanie bez świstków z wypłat, wystarczy umowa (HWG).
  • Odpowiedz
@Kupa12345: Z tego co pamietam to my je znalezlismy na jakiesc stronce typu immoscout24. Tylko to byly niemcy zachodnie (czyli drogie i ciezko dostepne mieszkania) i kilka lat temu wiec nie wiem czy to dalej aktualne :)
Polecam przeprowadzke na raty. Najpierw tyllko najpotrzebniejsze rzeczy a po znalezieniu mieszkania wycieczka po reszte. Nie najtaniej, ale mniej stresu. Jak macie kogos kto zaopiekuje sie kotem przez pierwsze pare tygodni/dni i bedziecie
  • Odpowiedz
@Kupa12345: ja zrobiłem tak że wyjechałem pierwszy do NL, mając dochody znalazłem mieszkanie i ściągnąłem dziewczynę i tak oto mieszkamy w DE

Powtarzałem sobie ze trzeba się czasem poświęcić, zrobić duży skok w nieznane albo czekać aż mnie ogień strawi (czyt. życie w polsce)

Edit, mieszkam niedaleko granicy holenderskiej więc to norma w tym rejonie

Mając takie zaplecze możecie potem szukać pracy i mieszkania bliżej polski, co zresztą kiedyś z
  • Odpowiedz
@Kupa12345: Na wschodzie macie tańszy najem ale gorzej z praca, na zachodzie i pld macie droższy najem ale lepiej z praca. Generalnie niezależnie od położenia to zalecam okolice dużych miast. W małych miasteczkach są wsiury. Gadasz po polsku to się oglądają za Tobą. W dużym mieście jest multi kulti i każdy ma wywalone na to skąd jesteś i z Niemcem się zaprzyjaznisz i z arabem, co w małych miasteczkach jest
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Lion_Stettin: NRW? Jakie miasto? Kiedyś mieszkałem w Nettetal i Goch.
@kuddelmuddel: dzięki. W swojej dziurze nie płacę dużo, ale mam naprawdę fajne mieszkanko, ale np. net max 16 mb/s. No i w Halle mam upatrzony warsztat na swoje studio ()
  • Odpowiedz