Wpis z mikrobloga

• 278
Ostatnio ktoś pisał że na ulicach jest dziwnie ślisko. Faktycznie czuc w aucie i pod butem wyjątkową śliskość. Z czego to wynika? Trochę to wygląda jak jakaś cienka warstwa śliskiej mazi. Brud osadzony przez smog? Brak deszczu?

Dziś złapałem poślizg na kostce wchodząc w zakręt 20 na godzinę, a jest 6+ i nie padało.

#wroclaw
  • 90
  • Odpowiedz
@Iudex: kuźwa sam wczoraj z kolegą z pracy rozmawiałem że jest ślizgawka i on na zimówkach całkiem nowych ma problem w nowym aucie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Iudex: ja byłem hamulce na stacji sprawdzać xd diagnosta powiedział mi że dużo soli na ulicach a hamulce sprawne
  • Odpowiedz
  • 108
@Iudex nie padało od dłuższego czasu i masz teraz na ulicach resztki soli, opon, klocków hamulcowych, kurzu i osiadły smog. Dadaj wysoką wilgotność i masz śliską warstewkę. Po pierwszym deszczu powinno się poprawić
  • Odpowiedz
@Iudex Poznań także potwierdzam. Ja to zwłaszcza czuje ruszając ze świateł. I wcale nie ruszam jakoś gwałtownie a tu światełka migaja że co ja #!$%@?. Myślałem że to może przez pasy, wiecie, ta farba jest taka śliska #!$%@? ale to nie tylko na pasach się dzieje..
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@Iudex: gurwa potwierdzam, ja też wro i się zastanawiałem czy opon nowych nie kupić bo niby bieżnik z 5mm jest, no ale ślizgam się jak #!$%@?. Auto 180 km, no i co trochę mocniejsze muśnięcie gazu to tracę trakcję...
  • Odpowiedz
@Viking-: drogi są myte w nocy (chyba, że coś się zmieniło albo zimą tego nie robią, co by było bez sensu przy plusowych temperaturach i wszechobecnym syfie), więc osadzanie się pyłu nie powinno być takim problemem. A jednak jest ślizgawka milion, w 22-letnim autku rwd bez ESP i innych bajerów każdy zakręt od 2-3 tygodni biorę bokiem niezależnie od prędkości xD
  • Odpowiedz
@Darth_Gohan: No wiem ale śmieszy mnie jak ludzie bez względu na pogodę uważają że grudzień to zimówki i od grudnia do lutego auto nie ma prawa się poślizgnąć bo MAM ZIMÓWKI a prawda jest taka, że przy średniej klasy zimowkach, temp powyżej 5 stopni i mokrej nawierzchni jest tak samo słabo jak na letnich po śniegu.
  • Odpowiedz
@Iudex: temat stary jak świat, zauważam go od kilku lat, zalegająca sól z resztkami innego syfu tworzy mega śliską mieszankę - nawet da się to zauważyć, strasznie świeci się nawierzchnia - poczekaj na deszcz, zmyje wszystko i będzie znowu git. Dlatego te #!$%@?, że letnie poniżej 7 stopni to se można wsadzić, bo na takim gównie po którym my jeździmy to tylko kolce pomogą...
  • Odpowiedz
@mroz3: zimówki na wilgotnej nawierzchni przy cieple trzymają się kijowo
@Iudex: pył na drodze zmieszany z osadzoną wilgocią. gdyby popadało, to by to spłukało, a tak to tylko osadziła się wilgoć rano i jest ślisko. zimowe opony na czymś takim sobie nie radzą, bo są przeznaczone na śnieg i błoto. w takich warunkach letnie radzą sobie lepiej.
  • Odpowiedz