Wpis z mikrobloga

Mam problem z komputerem i wychodzę przez to z siebie..

Opis problemu:
Co jakiś czas ekran gaśnie na dosłownie ułamek sekundy (jak mrugnięcie okiem). Występuje to tylko, gdy monitor jest podłączony przez DisplayPort. Po HDMI tego problemu nie ma. Gdy ten sam kabel DP i monitor podłączyłem pod inny komputer, to tam wszystko działa ok. Ewidentnie coś po stronie hardware, lub software mojego komputera.

Występowanie problemu:
W zasadzie w losowych momentach. Czasami raz na kilka minut, a czasami raz na kilka godzin. Obciążenie CPU/GPU nie wpływa na częstotliwość pojawiania się problemu

Co próbowałem robić:
- przywrócenie ustawień fabrycznych monitora
- aktualizacja wszystkich sterowników komputera
- wgranie aktualizacji przez Windows Update
- zmiana kabla na inny
- przeczytanie tony internetu, ale rozwiązania brak..

Sprzęt:
1. Komputer- Lenovo M720q USFF i5-8600T
2. Monitor - Dell U2412M
3. Kabel - Silver Monkey DisplayPort 1.4

Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?

#komputer #komputery #pcmasterrace #serwis #serwispc #elektronika #elektroda #laptop #laptopy #usff @thority: @RARvolt:
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thority: W tygodniu postaram się sprawdzić na innym monitorze, ale to taki sam model :/

@aIkohoIik: A jak sprawdzić, czy to wina portu DP?

@Mecenaso: Ale żeby na 2 kablach było to samo? W dodatku ten sam kabel na innym komputerze nie robi problemów
  • Odpowiedz
@becvvv: w pracy mam lapka ze stacją dokującą, podłączoną DP do monitora. Aż pewnego razu obraz gasł i pojawiał się. W losowych momentach. Wymieniłem stację dokującą. Nie pomogło. Wziąłem inny kabel - bez zmian. Dla pewności kupiłem jeszcze jeden kabel DP i jak ręką odjął (marka Lindy).
  • Odpowiedz
@becvvv: wszystko się chyba rozchodzi o przepustowość (czyli jakość wykonania). Nie robią już tak dobrych kabli jak kiedyś i kabel kablowi nierówny. U mnie też HDMI działało bezproblemowo (ale wtedy nie można było sterować monitorem z poziomu systemu). Moje objawy były identyczne z Twoimi, także dzielę się po prostu swoim doświadczeniem.
  • Odpowiedz