Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajemy drożdże, zostawiamy na parę minut. Oddzielamy żółtka od białek, dodajemy 4 żółtka do mleka z drożdżami, mąkę, masło i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Instrukcja składania choinki: - Dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3 -
Wrzucę zaraz przepis w komentarzu
#swieta #gotujzwykopem #pieczzwykopem #chwalesie #bojowkapiekarska #rozowepaski
- 200g mleka
- 100g cukru
- 40g drożdży świeżych lub 11 suszonych
- 4 jajka
- 600g mąki pszennej
- 50g miękkiego masła
- jakieś 400-500g masy makowej
Mleko podgrzewamy z cukrem, dodajemy drożdże, zostawiamy na parę minut. Oddzielamy żółtka od białek, dodajemy 4 żółtka do mleka z drożdżami, mąkę, masło i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Instrukcja składania choinki:
- Dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3
-
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora