Wpis z mikrobloga

Aktywizacja bezrobotnych:
Okazało się że umowa na zlecenie pozbawia mnie statusu bezrobotnego. Miałem dziś pracować cały dzień (347 pln), ale straciłbym zasiłek (1200 pln +nfz), więc siedzę i piję piwo, bo to bardziej mi się opłaca
#bezrobocie #pracbaza #praca #prawo #polska
  • 46
  • Odpowiedz
@deryt: zasiłek dla bezrobotnych jest dla ludzi którzy nie mają innego źródła dochodu więc to całkiem logiczne. Przepracujesz 5 takich dni i już będziesz miał więcej niż z zasiłku
  • Odpowiedz
@deryt: ;) to byłem lepszy. #!$%@? mnie z pracy w czerwcu bo nie chciałem się zgodzić na 80% wynagrodzenia za pełny etat, później weszło dudowe 1400 przez 3 miesiące. Wiec czerwiec, lipiec, sierpień na czarno. 7 września poszedłem do pracy na umowę, i cyk dodatek aktywizacyjny, 600zl brutto czyli 542 do ręki. Dziś dostałem ostatnie pieniążki z bezrobocia(no jeszcze w grudniu przeleją mi jakieś 20zl za pare dni).
A zrobiłem to
  • Odpowiedz
@deryt: opłaca ci się siedzieć i pić piwo z 1200 w kieszeni? ( ͡º ͜ʖ͡º)

Różni ludzie mają różne sytuacje i ja się z biedy nie śmieje, ale być usatysfakcjonowanym życiem za 1200, mając świadomość, że można lepiej to trzeba mieć mocną psychikę
  • Odpowiedz
Trochę tak, ale na moim dzisiejszym przykładzie widać że to tworzy patologię i powinno się zrobić wyjątek że możesz dorobić max ileś-tam pln na umowie o dzieło.

@deryt: raczej powinno się zmniejszać zasiłek o zarobioną kwotę, a nie go zabierać.
  • Odpowiedz
@powaznyczlowiek no przecież napisał że opłaca. 1200 stabilnej kasy czy 347 jednorazowo bez gwarancji powtórki? Przypominam że trwa epidemia i firmy przeważnie wywalają pracowników, a nie zatrudniają nowych.

mając świadomość, że można lepiej to trzeba mieć mocną psychikę

xDDD Dziecko obudź się.

@Nieszkodnik

raczej powinno się zmniejszać zasiłek o zarobioną kwotę, a nie go zabierać.

To nie ma sensu i dalej się nie opłaca.
  • Odpowiedz
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni: bo mam prawo do wyrażania swojego zdania, a jest ono takie, że jeśli wolisz siedzieć za mniej niż minimalną krajową i chwalić się tym na portalu z papieskimi memami, że ci się to bardziej opłaca bo by cię (tfu) opodatkowali to coś #!$%@? z tobą nie tegez ( ͡° ͜ʖ ͡°)

od razu zaznaczę, że jestem zwolennikiem zasiłków dla bezrobotnych i uważam, że dobrze mieć taki
  • Odpowiedz