Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!

Dosyć znana zupa, niestety większość przepisów wykorzystuje serki topione. Ja zamieniłam je na cheddara i użyłam pora razem z zieloną częścią.
Do klopsików możecie ofc użyć wieprzowiny :)

Krem z pora z cheddarem i klopsikami

500g mielonego indyka
Sól, pieprz, ostra papryka
1 duży por (420g)
50g masła
200g cheddara
200g śmietanki 36%
Duży ząbek czosnku
1l bulionu/wody
Sól, świeżo mielony pieprz

Pora dokładnie opłukać, pokroić w ćwierćplasterki.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojonego pora i zeszklić. Pod koniec dodać czosnek, przesmażyć jeszcze kilka minut i zalać bulionem. Całość gotować 10 minut.
W tym czasie zetrzeć ser, mięso wymieszać z przyprawami i uformować niewielkie klopsiki.
Zupę zblendować, dodać starty ser i śmietankę. Dopiero wtedy solić! Gotować jeszcze kilka minut, ewentualnie jeszcze raz zblendować.
Dorzucić klopsiki i gotować na małym ogniu około 10 minut.
MAKRO: 2537kcal 147B 206T 21W
Porcja [1/4]: 634kcal 37B 52T 5W

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko! 

Dosyć znana zupa, niestety większość przepisów wyk...

źródło: comment_1607405761JIQTifMf3E1xwPkdXuXOkW.jpg

Pobierz
  • 19
@chixi "ja bym takiej zupy nie spróbowała" stwierdziła moja siostrzenica.
Szwagier twierdzi że możesz go zaprosić na obiad.
Druga siostrzenica - starsza - twierdzi że może i dobra, tylko za mało pomidorowa.
Ja bym zjadł na przystawkę przed żeberkami( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie za suchy ten indyk do klopsów?