Wpis z mikrobloga

Jest taka sprawa:
- kupiłem 1,5 roku temu nowy akumulator.
- przez ok. 20 dni w listopadzie tego roku nie odpalałem samochodu
- następnie przez ostatni tydzień był normalnie użytkowany
- w zeszłym tygodniu dałem samochód do lakiernika i blacharza, bo miałem zarysowania na samochodzie, a przy odbiorze gość mówi, że jak już zostawiłem samochód, to ledwo odpalił, bo później na kable musiałem go uruchamiać?

Możliwe jest, aby prawie nowy akumulator odmówił posłuszeństwa tak szybko?
#samochody #motoryzacja
  • 58
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Jason_Stafford: Dobrze, o to właśnie mi chodziło. Jak w którymś z komentarzy już napisałem, że jestem zły na siebie, że nie znam się tak na samochodach i jestem bardzo łatwym łupem do zdzierania ze mnie kasy. Ale dzięki odpowiedzią wiem, że to moje zaniedbanie
  • Odpowiedz
@Coco_Dzambo: wciagna tylko troche elektrolitu w strzykawke i zobacza kolor i powiedza papa
albo po prostu zobacza powyginane plyty albo w ogole brak polowy elektrolitu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Akurat tutaj nie da sie sciemnic ze wszystko bylo dobrze
  • Odpowiedz
@Norskee: Trochę jestem w małym szoku, że produkują aż tak mało stabilne akumulatory. Tamten poprzedni był bardzo wytrzymały, bo potrafiłem nie jeździć przez miesiąc podczas wakacji, jak byłem na urlopie i po powrocie normalnie odpalił bez zająknięcia. Ale to tez pewnie temperatura powietrza duży wpływ, bo latem zawsze +20, a teraz 0-5 stopni
  • Odpowiedz
@PanKracy582: Jasne, teraz rozumiem, ze nie produkują tak wytrzymałych akumulatorów. Jak już wyżej napisałem, poprzedni od momentu zakupu nie był wymieniany (ok. 6 lat) także myślałem, ze 3-4 lata to dopiero wtedy przychodzi kres.

Teraz już wiem, że przy krótkich trasach, a czasami ich braku szybko mogę go wyczerpać
  • Odpowiedz
@PanKracy582: Cooo
To jest zwykla matematyka. Alternator na jalowych prawie w ogole nie laduje. Jesli to jest maly silnik i alternator o malym pradzie ladowania, to jak wlaczysz swiatla, nawiew, radio i ogrzewanie szyby - czyli to co zwykle sie wlacza zima, to na jalowych alt ma prawo nawet nie dac rady utrzymac tego co juz jest w akumulatorze, a tym bardziej nie ladowac

Wystarczy sobie zobaczyc ile alt laduje
  • Odpowiedz
@Norskee: fakt faktem, mam silnik 1,7 + dużo elektrycznych gówienek w tym aucie włącznie z wbudowanym ekranem nawigacyjnym, światła postojowe załączają się z automatu jak przekręcę na przedostatni etap w stacyjce, także na samym starcie może pożerać dużo prądu z tego co piszesz
  • Odpowiedz
@PanKracy582: no to z szacunku do samego siebie przeczytaj i przemysl, a widze co piszesz, bo rozwinalem wiadomosci. Gdybym tego nie zrobil, to bym nawet nie wiedzial, ze to do mnie pisales, ale z ciekawosci sprawdzilem, co baton z czarnolisto wypisuje i nawet sie nie zawiodlem, tylko utwierdzilem w przekonaniu, ze na czarno jestes nie bez powodu

Wez sobie ten miernik i sobie zobacz ile laduje alternator z nominalnej sprawnosci
  • Odpowiedz
@PanKracy582: ty jestes turbodzbanem, bo pomimo tego, ze wpis za wpisem udowadniam, ze jestes w bledzie, to ty twardo brniesz dalej robiac z siebie idiote zamiast po prostu sie przyznac do bledu

Zycze milego dnia OPowi @Coco_Dzambo, bo jego problem zostal rozwiazany i zamykamy temat
  • Odpowiedz