Wpis z mikrobloga

Nieraz spotkałem się z opinią, że zarobki w Norwegii są fantastyczne
Poniekąd tak jest, ale uwzględniając koszty życia, podatki, nowe ustawy, które wchodzą w 2020, nie jest już tak kolorowo.
Dlatego, aby każdemu uprościć sprawę i odpowiedzieć na pytania - Ile zarabia programista w Norwegii? Ile wydaje się tam na życie? - napisałem artykuł, gdzie podliczyłem i porównałem koszty życia z przelewami na konto. Przyznam, że niektóre wydatki w Norwegii mnie zaskoczyły A co dokładnie, to już dowiesz się z wpisu

✅ W artykule opublikowałem kalkulacje zarobków dla przeciętnego programisty, a także podałem linki do narzędzi, które pokażą Ci ile Ty ze swoim doświadczeniem zarabiałbyś w Norwegii
A Tobie jaką kwotę pokazuje szacowany dochód? ( ͡º ͜ʖ͡º)

Czy opłaca się pracować w Norwegii? Zarobki programisty a koszty życia

Jeżeli chcesz być wołany - zaplusuj pierwszy komentarz.
Subskrybuj kanał na YouTube

#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #java #backend #technologia #informatyk #ciekawostki #jvm #byczazagroda #framework #spring #kariera #springboot #norwegia
SoftBull - Nieraz spotkałem się z opinią, że zarobki w Norwegii są fantastyczne 
Pon...

źródło: comment_1607251382EckMITDvfN26BwBdOkuxox.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tl;dr W kwestii stosunku zarobków developera i kosztów życia można uznać, że są one podobne w Norwegii i w Polsce. A dla osób, które lubią dobrze zjeść lub lubią u----i można nawet uznać, że dużo bardziej opłacalne jest życie w Polsce.

( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@SoftBull: czemu nie możesz pracować zdalnie i zyc w Polsce? Z taka kasa to byś tu był jak krol. W ogole dziwie się ludziom z dobrym angielskim i doświadczeniem braku robienia dla zagranicznej firmy i wystawianie fakturek w euro mieszkając tutaj.
  • Odpowiedz
@SoftBull: wydaje mi się, że zarobki developera są jednak wyższe niż to co zostało przytoczone na stronie (546k brutto).
Może to kwota dla początkujących programistów na start? Ewentualnie middle level.
Z researchu który robiłem wyszło, że dobry programista spokojnie może mieć 800k do nawet 1000k (milion) NOK brutto. A jeśli jest leadem to 1250k i więcej.
Wiem to z tego, że sam dostałem 750k jako UI Designer (plus dużo benefit
  • Odpowiedz
@MatthewDuchovny: na stronie możesz podać swoje doświadczenie i tak pokaze Ci jakich zarobków można się spodziewać. To narzędzie pokazuje średnie zarobki, ale tak jak piszesz ktos bardzo dobry jest w stanie wyciagnac melona :)
  • Odpowiedz
@SoftBull: ja korzystałem po części z corocznego raportu zarobków w branży kreatywnej w Norwegii które są (z tego co mowili) bardzo rzetelne. Mogę podesłać linka jak tylko znajdę. Może taki rodzaj raportu jest też tworzony dla programistów. Zawsze dodatkowy punkt odniesienia. :)
  • Odpowiedz
@SoftBull: Poszukaj sobie dokładniej definicji "rezydencji podatkowej" wg Polskich urzędów. Jedno kryterium to minimum 183 dni w Norwegii, drugie już nie pamiętam jak jest zdefiniowane (pamiętam, że mało precyzyjne), ale ogólnie chodzi o "centrum interesów życiowych" - np. jeśli ktoś ma żonę, dziecko w Polsce itp. to musi płacić podatki też w Polsce. Obawiam się, że drugie kryterium jest mocno zależne od konkretnego urzędnika w Polsce i jego interpretacji. Tak
  • Odpowiedz
@ampcode: właśnie to! Kryterium jest tak nieprecyzyjne, że każdy interpretuje je inaczej. A tak jak Mentzen czesto opowiada - polski urzednik predzej kare Ci da niż wytłumaczy jak powinno być
  • Odpowiedz
@SoftBull: Jeden z wielu przypadków, w których Polskie prawo jest nieprecyzyjne. Na szczęście w moim wypadku nie mają się czego doczepić. No i jeszcze tylko 3 lata i w ogóle będzie spokój dla mnie ;)
  • Odpowiedz
wydaje mi się, że zarobki developera są jednak wyższe niż to co zostało przytoczone na stronie (546k brutto).

@MatthewDuchovny: tez mi sie tak wydawalo, bo 200k pln to bez problemu dobry senior w Polsce dostaje, gdzie koszty zycia nieporownywalnie mniejsze
  • Odpowiedz
@SoftBull: Łapiesz się na jakieś wtórne opodatkowanie w Polsce czy chodzi o to że będziesz się łapać? I w sumie dlaczego? Sam fakt posiadania nadal DG w Polsce? To wtedy spółka z o.o. jeśli chcesz nadal coś prowadzić w PL - sp. z o.o. ma swoją własną niezależną osobowość prawną.
  • Odpowiedz
@SoftBull: jestem w norwegii wprawdzie krócej niż ty, ale p--------z trochę:
- korona to 42, a nie 44 grosze
- puste mieszkanie za kilkanaście tysiaków? sorry, ale jest pełno poniżej dyszki, umeblowane. a nawet jak nie, to na finn jest w sroc mebli do oddania za darmo
- gazowana woda za 11? chyba z kaucją za butelkę, 1.5 litra najtańszej wody w remie kosztuje 7.9 NOK
  • Odpowiedz
@Saeglopur: tak sam fakt prowadzenie DG w polsce. Rozpatrywałem opcję spółki jednak nie jest to coś co mogę prowadzic "casualowo". Jeśli decyduje się na spółkę to muszę mieć stały obrót. Inaczej zjedzą mnie koszty
  • Odpowiedz