Aktywne Wpisy
BiauekRemover +50
Ktoś z piewców pamięci złotej rybki może mi wyjaśnić dlaczego za Tuska było gorzej niż za PiSu? Nawet nie gorzej, źle po prostu, ja czasy ich kandydatury pamiętam jaki rozkwit firm i gospodarki a nie rekordy likwidacji i upadłości, o cenach nie wspominając
#wybory
#wybory
JeszczeZyje +30
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Mam do stworzenia tabele z bazy danych.
Dane znajdują się w skoroszycie excel, w formie jak poniżej: osobne kolumny, data, rodzaj towaru i dalej kilka kolumn zawierających liczby. Dane w skoroszycie aktualizują się codziennie - dochodzą nowe wiersze z aktualna data.
Potrzebuje stworzyć tabele, które aktualizowałyby się po wpisaniu daty, która mnie interesuje, tj. wpisuje 10.10.2010 i w tabelach podstawiają się automatycznie wartości z tego dnia, w odpowiedniej tabeli pod katem rodzaju towaru.
Nie mam zielonego pojęcia jak zacząć, z której strony to ugryźć. VBA? ale jak konkretnie? wyszukaj pionowo? Power Query? Fajnie, gdyby skoroszyt z baza był na stałe „podpięty” pod skoroszyt z tabelami, żeby wystarczyło tylko wpisać interesująca mnie datę, ewentualnie jakiś przycisk „odśwież” i reszta by się podstawiła.
#excel #analizadanych
@beaver: Opis jest taki, że nic się nie da odpowiedzieć konkretnie Być może wystarczą tabele przestawne, może trzeba użyć Power Query, na 100% da się istniejące dane przedstawić w dowolny inny sposób za pomocą VBA.
Czy liczba tych dalszych kilku kolumn jest stała, czy zmienna? To są te ceny i liczby?
Pliki są na dysku sieciowym czy dyski twarde poszczególnych PCtów?
Podpinasz się do tamtego pliku źródłowego - jak jest dobrze, to do tabeli, jak nieco słabiej to do arkusza.
Albo pobieraj do siebie wszystko, ładuj w formie connection only, ustaw pivoty ze źródłem jako Twoje query i filtruj na pivotach, albo zrób sobie jeszcze drugą tabelę u siebie (1 kolumna, tyle wierszy, ile dat chcesz obsługiwać). Przy tej drugiej
Jeśli plik ma zmienne nazwy, to robisz Get Data -> Folder, nawigujesz do folderu gdzie jest plik, klikasz na Transform Data i kombinujesz jak go wyławiać - może ma stałą i unikatową część