Wpis z mikrobloga

Potrzebuje pomocy w rozwianiu problemu :(

Mam do stworzenia tabele z bazy danych.
Dane znajdują się w skoroszycie excel, w formie jak poniżej: osobne kolumny, data, rodzaj towaru i dalej kilka kolumn zawierających liczby. Dane w skoroszycie aktualizują się codziennie - dochodzą nowe wiersze z aktualna data.

Potrzebuje stworzyć tabele, które aktualizowałyby się po wpisaniu daty, która mnie interesuje, tj. wpisuje 10.10.2010 i w tabelach podstawiają się automatycznie wartości z tego dnia, w odpowiedniej tabeli pod katem rodzaju towaru.

Nie mam zielonego pojęcia jak zacząć, z której strony to ugryźć. VBA? ale jak konkretnie? wyszukaj pionowo? Power Query? Fajnie, gdyby skoroszyt z baza był na stałe „podpięty” pod skoroszyt z tabelami, żeby wystarczyło tylko wpisać interesująca mnie datę, ewentualnie jakiś przycisk „odśwież” i reszta by się podstawiła.
#excel #analizadanych
Pobierz beaver - Potrzebuje pomocy w rozwianiu problemu :(

Mam do stworzenia tabele z bazy d...
źródło: comment_16069301958n3ab85rnhF6SYLcal5b1C.jpg
  • 17
@beaver: Nie wiem czy czegoś nie zrozumiałem, ale to czego potrzebujesz to po prostu kilka tabeli przestawnych, z zakresem danych ustawionym na całe kolumn (np. A:F). Przy każdej tabeli możesz ustawić filtr na interesującej cię dacie, a każda z tabel może być dodatkowo filtrowana po konkretnym produkcie (tylko a, tylko b itd.).
@technocratus: @ch1nczyk: czy przy użyciu tabeli przestawnych mogę uzyskać efekt jaki oczekuje tzn. automatyczne aktualizowanie się bazy z danymi? plik źródłowy aktualizuje się codziennie, czy mogę go „dorzucić” jako arkusz do skoroszytu z tabelami tak, żeby w nim dane również się codziennie aktualizowały?
@beaver: Jak najbardziej, tabela przestawna będzie wymagać jedynie kliknięcia 'odśwież' po dodaniu nowych danych. Możesz podmieniać ten aktualizowany arkusz codziennie w swoim pliku z tabelami, a w dalszej perspektywie pokusić się o jakąś automatyzację.
VBA? ale jak konkretnie?

@beaver: Opis jest taki, że nic się nie da odpowiedzieć konkretnie Być może wystarczą tabele przestawne, może trzeba użyć Power Query, na 100% da się istniejące dane przedstawić w dowolny inny sposób za pomocą VBA.
@beaver: Tak to opisałaś, że ciężko coś zrozumieć, ale chyba mniej więcej wiem o co chodzi.

Dane znajdują się w skoroszycie excel, w formie jak poniżej: osobne kolumny, data, rodzaj towaru i dalej kilka kolumn zawierających liczby.

Czy liczba tych dalszych kilku kolumn jest stała, czy zmienna? To są te ceny i liczby?
Pliki są na dysku sieciowym czy dyski twarde poszczególnych PCtów?
@Xune: liczba kolumn jest stała, co więcej, stała jest liczba rekordów dla każdej kategorii a, b, c itd. plik z danymi jest na dysku sieciowym. @kwiatosz: nie zależy mi na sumowaniu poszczególnych wartości, tylko na przedstawienie w formie tabeli zestawienia z danego, konkretnego dnia. rekordów w bazie mam 25 tysięcy, ciężko robić to manualnie jeśli to nie jest kwestia jednorazowego zestawienia, tylko kilka razy w tygodniu z różnymi datami
@beaver: To jak dla mnie brzmi jak robota dla Power Query.
Podpinasz się do tamtego pliku źródłowego - jak jest dobrze, to do tabeli, jak nieco słabiej to do arkusza.
Albo pobieraj do siebie wszystko, ładuj w formie connection only, ustaw pivoty ze źródłem jako Twoje query i filtruj na pivotach, albo zrób sobie jeszcze drugą tabelę u siebie (1 kolumna, tyle wierszy, ile dat chcesz obsługiwać). Przy tej drugiej
@beaver: Jeśli plik ma stałą nazwę to śmiało robisz Get Data -> Excel i wybierasz plik. Możesz literkę w ścieżce zastąpić pełnym adresem sieciowym - \ \server\path\plik zamiast Y:\ (Białek nie pozwala zrobić dwóch bakslaszy obok siebie, lol).
Jeśli plik ma zmienne nazwy, to robisz Get Data -> Folder, nawigujesz do folderu gdzie jest plik, klikasz na Transform Data i kombinujesz jak go wyławiać - może ma stałą i unikatową część
@beaver Sumify nie tylko do sumowania są, dobrze wyszukują po parametrach i przeliczają się przy zmianie daty. Nie namawiam, jak da się ogarnąć power query to lepiej. Ja mam dane nieustandaryzowane i sumifs sobie tych danych szukają po arkuszu, ale jak masz opcje podpiąć dane zawsze wyglądające tak samo to inna rozmowa.