@EkspertPKO czy przyznacie kredyt na mieszkanie, które ma założoną księgę wieczystą (mieszkanie w pełni własnościowe), ale udział w gruncie pod blokiem nie jest jeszcze ujawniony w kw działki? Działka pod blokiem w pełni uregulowana na własność spółdzielni, nie żadne użytkowania, użytkowania wieczyste albo w procesie przekształcenia. Nie wiem czy taka sytuacja jest w ogóle możliwa, ale znajomi dopiero przekształcają mieszkanie we własność i chcieliby je potem sprzedać nie czekając na ewentualny wpis w KW samej działki (po prostu mając KW na mieszkanie). Czy to się dzieje z automatu jak wykupują mieszkanie od spółdzielni i nie trzeba się tym przejmować przy ewentualnym składaniu o kredyt.
Oczywiście zakładamy, że wszelkie inne wymogi kupca do kredytu są spełnione (zdolność kredytowa, stosowna wartość mieszkania, wymagany wkład własny nawet dużo powyżej).
@EkspertPKO czy przyznacie kredyt na mieszkanie, które ma założoną księgę wieczystą (mieszkanie w pełni własnościowe), ale udział w gruncie pod blokiem nie jest jeszcze ujawniony w kw działki? Działka pod blokiem w pełni uregulowana na własność spółdzielni, nie żadne użytkowania, użytkowania wieczyste albo w procesie przekształcenia. Nie wiem czy taka sytuacja jest w ogóle możliwa, ale znajomi dopiero przekształcają mieszkanie we własność i chcieliby je potem sprzedać nie czekając na ewentualny wpis
@marcpol: Sens jest taki, że bez kw banki nie chcą kredytować po prostu, bo nie ma gdzie wpisać hipoteki. KW zostanie założona na mieszkanie, będzie bez obciążeń. Pytanie czy udział w gruncie ma jakieś znaczenie.
@EkspertPKO: raz pytałem o inną kwestię wskazując, że otrzymałem w kilku oddziałach sprzeczne informacje. Po czym w odpowiedzi dostałem poradę żebym udał się do oddziału xD no ludzie, może byście się ogarnęli, bo takie pisanie jest bez sensu
@marcpol: Sens jest taki, że bez kw banki nie chcą kredytować po prostu, bo nie ma gdzie wpisać hipoteki.
@Merytoryk: W przypadku spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu bez założonej KW nie ma żadnego problemu z uzyskaniem kredytu, a wniosek o założenie KW jest warunkiem do jego wypłaty. Najczęściej w takich przypadkach wniosek o założenie KW jest składany przez notariusza w umowie sprzedaży.
Bank weryfikując stan prawny takiej nieruchomości bazuje na
@marcpol: to nie jest spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu więc Twoje dywagacje nie mają sensu, bo to że swpdl można sprzedać bez KW to wiemy
@Merytoryk: Nie podałeś jaki to typ nieruchomości. W przypadku wykupu spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu wniosek o założenie KW lokalu i wniosek o aktualizację KW gruntu zostaną wysłane jednocześnie. Sytuacja w której udział w gruncie będzie widoczny w dziale I SP księgi wieczystej lokalu i
Oczywiście zakładamy, że wszelkie inne wymogi kupca do kredytu są spełnione (zdolność kredytowa, stosowna wartość mieszkania, wymagany wkład własny nawet dużo powyżej).
#pkobp #kredythipoteczny #bankowosc
@Merytoryk: W przypadku spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu bez założonej KW nie ma żadnego problemu z uzyskaniem kredytu, a wniosek o założenie KW jest warunkiem do jego wypłaty. Najczęściej w takich przypadkach wniosek o założenie KW jest składany przez notariusza w umowie sprzedaży.
Bank weryfikując stan prawny takiej nieruchomości bazuje na
@Merytoryk: Nie podałeś jaki to typ nieruchomości. W przypadku wykupu spółdzielczego lokatorskiego prawa do lokalu wniosek o założenie KW lokalu i wniosek o aktualizację KW gruntu zostaną wysłane jednocześnie. Sytuacja w której udział w gruncie będzie widoczny w dziale I SP księgi wieczystej lokalu i