Wpis z mikrobloga

Jest i on ()
ZSA Moonlander Mark I

Póki co pisanie idzie mi tragicznie, pierwszy raz korzystam z ortho layoutu xD ale jest moc, konfigurator do QMK pozwala zbindować co tylko dusza zapragnie, miła odskocznia od Vortex Pok3ra ktorego używałem do tej pory, gdzie bindy co prawda były, ale raczej bardzo podstawowe.

Pozytywnie zaskoczyły mnie switche Kailh Box Brown. Zastanawiałem się długo między tradycyjnymi Cherry MX Brown a nimi właśnie, i niespodzianka, Kailh są stabilniejsze i mają fajniejszy, lepiej wyczuwalny bump. Poletzam fanom Brownów ( ͡ ͜ʖ ͡)

Muszę jeszcze tylko wymienić kabel łączący obie połowy urządzenia, bo ten dołączony jest sporo za długi. Całe szczęście to zwykły jack TRRS.

Dla zainteresowanych - https://zsa.io/moonlander
#klawiaturamechaniczna #komputery
kacperski1 - Jest i on (。◕‿‿◕。)
ZSA Moonlander Mark I

Póki co pisanie idzie mi tragi...

źródło: comment_1606593784QyDjZpIbFJq5Y5YdUs48IR.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@shabangbinbash: No dokładnie. Znaczy Colemak to nie jest optymalny układ, raczej złoty środek między standardowym QWERTY a czymś bardziej hardkorowym, jak Dvorak. Na układ zdecydowałem się parę lat temu ze względu na to jak dużo piszę na klawiaturze i jak nieoptymalny do tego celu jest QWERTY. A sam model klawiatury to decyzja podyktowana w większości gigantycznymi możliwościami customizacji i dopasowania workflow pod siebie.
  • Odpowiedz
@przemo93c: Ja mam Plancka i mam np. spację spełniającą funkcję Altu jak jest naciśnięte z innym klawiszem. Ogólnie to zobacz QMK.

A co szybszego pisania, to zwyczajnie jest to bardziej naturalne ustawienie klawiszy niż "klasyczne" (które jest naleciałością związaną z tym, że maszyny do pisania musiały mieć miejsce na młoteczki).
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kacperski1: a czym się zajmujesz? Ja siedzę w it i dużo klepie kodu, więc sprawiłem sobie ms sculp, oczywiście pisze bezwzrokowo i wydaje mi się że mam dość wysoka efektywność, przynajmniej jestem zadowolony, nie czuje że coś mnie ogranicza. Bardzo mnie ciekawi gdzie potrzeba wejścia na kolejny level. A układu długo się uczyłeś, testowałeś różne i wyrobiłem sobie opinię? Wydaje mi się to naprawdę sporo zachodu, przynajmniej dla mnie nauka
  • Odpowiedz
@shabangbinbash: również klepacz kodu here ( ͡° ͜ʖ ͡°) przejście na inny układ zajęło mi kilka miesięcy, teraz na pewno bym się na ten krok nie zdecydował - na pierwszym roku studiów miałem wystarczająco czasu na takie zabawy, teraz niekoniecznie.

Nie testowałem różnych układów, tylko poczytałem o ich wadach i zaletach. Colemak przeważył ze względu na bardzo zbliżony do QWERTY bottom row - gdyby nie trudny
  • Odpowiedz
@LM2137: W tym momencie marne 30 słów na minutę xD Sam układ znam jak własną kieszeń, ale layout kolumnowy zamiast standardowego będzie wymagać trochę przyzwyczajania się.
  • Odpowiedz