Wpis z mikrobloga

Reklama na stanowisko Solution IT Architekt :D
#rekrutacja prowadzona na #wykop - oferta jest przebeczna z kilku względów:
- nazwa stanowiska (no albo po polsku albo po angielsku, a tutaj mamy "total ingrisz")
- umowa o pracę z kwotą brutto, a nie netto (w IT to śmiech)
- stawka (tak jakieś 40% stawki rynkowej dla takiego stanowiska) - kto się na takim stanowisku poniżej 20k netto schyli?
- brak podania miasta

Trochę takie śmieszki dla #programista15k
#bekazhr #mediamarkt
Pobierz kamillus - Reklama na stanowisko Solution IT Architekt :D
#rekrutacja prowadzona na ...
źródło: comment_1606482288h5YLm2pdM75hZPpEUZnf9b.jpg
  • 57
@GienekZFabrykiOkienek: patrzysz z punktu widzenia kosztu pracodawcy, a ja patrzę na to z punktu widzenia pracownika. Czy pracownika przede wszystkim interesuje ile wyda pracodawca czy to ile wpadnie mu do kieszeni?
Jak przeglądasz oferty pracy (o czym jest wpis) to zastanawiasz się ile wyda pracodawca czy też to ile będziesz mieć na koks i panienki?
@kamillus: Co ty w ogóle pierdzielisz xD
Przeciez obowiązkiem pracodawcy jest odprowadzanie drugiego progu podatkowego z twojej pensji od miesiąca w którym na niego wejdziesz wiec podając ci netto właśnie nie wiesz ile dostajesz hajsu bo i skąd?
Siedzę w IT już dobrych pare lat i nigdy poza jakimś januszexem nie spotkałem się z kwotami brutto na uop. Obojętnie czy pierwszy czy drugi próg.
@n0rek: netto to jest to co dostajesz do ręki, brutto to jest to co dostajesz do ręki + podatki i zrusy srusy, benefity.
I czy ja gdzieś twierdzę, że pracodawca nie odprowadza podatku? Dla mnie jako pracownika wygodniej jest nie myśleć czy dzisiaj odprowadzi 17% czy 32% i ile w związku z tym dostanę na konto. Umawiam się dajmy na to na 10k i co miesiąc tyle mi wpada. Czy to
Pobierz kamillus - @n0rek: netto to jest to co dostajesz do ręki, brutto to jest to co dostaj...
źródło: comment_1606511552NNNu7u4kVI4rZ6zNqAacCE.jpg
@kamillus: To jest ewenement, jeżeli ty wchodzisz na drugi próg to w twoim przykładzie pracodawca musi ci zmienić warunki umowy żeby podnieść ci pensje. Absolutnie nikt tak nie robi
@n0rek: ja akurat siedzę na b2b, ale ludzie u nas generalnie gdy decydują się na UOP to chcą na papierze mieć kwotę jaka dostaną na konto. Żadnych warunków nie trzeba zmieniać. Po prostu od tego sierpnia pracodawca musi zapłacić większą zaliczkę za pracownika. Ale pracownik ma stabilną sytuację. Znam przypadek firmy, która ma umowy w brutto i pracownicy generalnie czują się oszukani tam. Przeciętnego programisty nie obchodzi nierealna emerytura i benefity
Znam przypadek firmy, która ma umowy w brutto i pracownicy generalnie czują się oszukani tam.

@kamillus: Trudno znać inny przypadek, bo to podstawowa forma w realnym świecie, poza twoją wyobraźnią.

Chcesz powiedzieć, że ludzie zarabiający po 15 tys. złotych, programiści od trochę bardziej złożonych problemów nie ogarniają czym jest pensja brutto, generalnie jak dzieci nie są świadomi, że na ZUS i NFZ płacą z własnej pensji, co dobitnie pokazuje im tzw.
@tddguy: a czy ja twierdzę inaczej? Tutaj masz nawet mój cytat:

Z 20k B2B zostanie 15,5k w łapce (bo przy b2b to wiadomo - liniówka)

@instalacja:

Chcesz powiedzieć, że ludzie zarabiający po 15 tys. złotych, programiści od trochę bardziej złożonych problemów nie ogarniają czym jest pensja brutto, generalnie jak dzieci nie są świadomi, że na ZUS i NFZ płacą z własnej pensji, co dobitnie pokazuje im tzw. pasek, który przecież
@kamillus: przyjmijmy hipotetycznie, że wpadam do was do pracy we wtorek 1 grudnia. Umówiłem się na powiedzmy na 15k/miesiąc i tyle mam tej waszej umowie netto. Załóżmy też, że do dzisiaj pracowałem cały rok i do kieszeni wpadała mi podobna kwota. Z jakiej podstawy zostanie opłacony podatek?