Wpis z mikrobloga

Reklama na stanowisko Solution IT Architekt :D
#rekrutacja prowadzona na #wykop - oferta jest przebeczna z kilku względów:
- nazwa stanowiska (no albo po polsku albo po angielsku, a tutaj mamy "total ingrisz")
- umowa o pracę z kwotą brutto, a nie netto (w IT to śmiech)
- stawka (tak jakieś 40% stawki rynkowej dla takiego stanowiska) - kto się na takim stanowisku poniżej 20k netto schyli?
- brak podania miasta

Trochę takie śmieszki dla #programista15k
#bekazhr #mediamarkt
Pobierz kamillus - Reklama na stanowisko Solution IT Architekt :D
#rekrutacja prowadzona na ...
źródło: comment_1606482288h5YLm2pdM75hZPpEUZnf9b.jpg
  • 57
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@kamillus: oprócz kwoty to w sumie nie ma do czego sie tak konkretnie przywalac. Zalezy tez co to za organizacja - jesli prawdziwy enterprise to jednak troche mało. Dobry architekt to skarb dla organizacji, ktoś kto nie ogarnia tematu sprowadza tylko nieszczęścia i #!$%@? tych którzy muszą to wszystko wprowadzac w życie
Serio nie wiem jak można w 2020 roku jako pracownik IT godzić się na umowę z kwotą brutto.

@kamillus: Normalnie, nadęty grzybie.
Po pierwsze, pracownicy IT nie mają osobnego rozdziału w kodeksie pracy i obowiązują ich takie same przepisy, jeśli pracują na UoP - wbrew temu co ci się wydaje, płateczku śniegu.
Po drugie, jak tłumaczy cierpliwie @yggdrasil, podawanie stawki netto jest wybitnie niepraktyczne, bo zależy ona od wielu czynników
chcecie używać tytułu architekta to zostańcie architektem a nie teraz wszystkie branże srają na lewo i prawo #!$%@? tym słowem żeby dodać sobie prestiżu bo brzmi tak poważnie i fajnie. Jeszcze architekt IT brzmi w miarę ok i ma logiczny sens ale słyszałem ostatnio określenie ARCHITEKT WINDYKACJI. No #!$%@?.

I miałbym to w sumie centralnie w dupie, ale potem zwykli architekci muszą się przekopywać przez takie gównooferty bo dla nich zaskakujaco nie
@adibor: komputer mam od ponad 30 ;) od 20 działam w tym zarobkowo.
@Kurtoza: nie przechodził nikt na 17%, bo z tą firmą współpracuję od nieco ponad 2 lat. Po prostu frontem do pracownika - chce podaje się kwoty jakie realnie dostanie, a nie jakie dostanie w sumie z daninami dla państwa.
@instalacja: a czy przepisy zabraniają zawierania umów w kwotach netto? Więc standardem jest podawanie kwot netto. Może
I nie - w IT standardem podawanie jest kwot netto i również takie umowy na UoP.

@kamillus: Chyba #!$%@? w jakimś alternatywnym wymiarze xD

Zatrudniam ludzi i chcieli mieć kwoty netto na umowie. Księgowa/kadrowa to rozlicza. Programistów nie obchodzi kiedy wejdą w drugi próg, co miesiąc na konto spływa taka sama kwota. Jak rząd podniesie podatki to też odbija się to wprost na pracodawcy, a pracownik tylko na pasku widzi, że
Jak będziemy chcieli to będziemy się znowu nazywać IT Ninja i #!$%@? ci do tego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@GienekZFabrykiOkienek: hej, podpowiem ci bo widzę że mocno nie ogarniasz - to drugie znaczenie pojawiło się właśnie przez głąbów którzy używali tego słowa w innym kontekście niż oryginalnym. Przecież nie twierdzę że to słowo nie istnieje - wręcz przeciwnie, istnieje - tylko po to aby przedłużyć niektórym fiuty
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kamillus: to właśnie zawieranie umów na netto jest Januszowe.. w ogóle jak to można ogarnąć? Jak obliczasz zaliczki na podatek ? Od którego miesiąca płacisz więcej skoro nie wiadomo jak pracownik się rozlicza? xD
w IT oferty, które wysyłają na linkedinie są w większości netto

@kamillus: bo w większości dotyczą b2b. Mało kto jest tak głupi, żeby wpadając w drugi próg gnić na uopie, pomijając robotę dla paru korpo które tego wymagają.

A tego o tym, że wszędzie podają kwotę netto na uopach to nie skomentuje, 20 lat to Ty masz może doświadczenia na supporcie sądząc po bzdurach które piszesz xD
@kamillus:

nie przechodził nikt na 17%, bo z tą firmą współpracuję od nieco ponad 2 lat

Czekaj, bo się trochę gubię. Wcześniej pisałeś:

zatrudniam ludzi

czyli w końcu sam prowadzisz jakiś biznes czy pracujesz dla kogoś?

Anyway, nie wiesz jak działa podatek PIT. Jeśli ktoś pracuje na UoP to płacił wcześniej 18% i 32% od nadwyżki, a od tego roku podatkowego płaci 17% i 32% od nadwyżki. Nie da się "przejść"
@Szkodzik: pracownik zgłasza to do księgowej i jeśli coś się u niego zmieni to zgłasza aktualizację? No nie wiem - tak żeby nie musiał się tym w ogóle przejmować?

@PeterGosling: akurat pojęcie architekta oprogramowania pojawiło się już kilkadziesiąt lat temu, to nie jest nowomowa.

@GienekZFabrykiOkienek: https://www.altexsoft.com/blog/engineering/solution-architect-role/
i dobrze opisuje to też rekrutacja na stanowisko w allegro:

Opracowywanie zgodnej ze strategią wizji architektonicznej dla rozwiązań w obszarze IT Business Services
@Glos_normictwa: akurat ni o tym ten wpis tylko o oderwanym od rzeczywistości ogłoszeniu z polgriszem. To, że to nadal niskie stawki to ja wiem i często o tym piszę, że ludzi powinni się przebudzić. To tylko 4-7k euro, a jako globaliści powinniśmy się porównywać do zachodnich kolegów.

@Szkodzik: nadal zarabiasz 10k netto. Jak rząd podniesie podatki to też nadal zarabiasz 10k netto. Nikt do mnie na koniec 2019 nie przyszedł
Przerąbana robota. Kek jak wyliczasz, że 16k brutto UoP = 20k netto B2B? :D

Przecież dla nas liczy się to ile dostajemy do ręki, a z 16k brutto to w uproszczeniu na rękę jest 11,5k XD

Z 20k B2B zostanie 15,5k w łapce (bo przy b2b to wiadomo - liniówka).

@kamillus: Z jednej strony nie chce mi się karmić trolla, ale napiszę jeżeli ktoś z czytających nie rozumie jak to działa.