Wpis z mikrobloga

Hej, od początku pandemii przed ekranami - komputer/telefon/TV spędzam 80% czasu. Prócz higieny i profilaktyki (5 minut przerwy na godzinę pracy, 'trening' czyli wyglądanie przez okno) jak mogę zadbać o swoje #oczy? Chciałbym kupić jakieś okulary zerówki (moja wada to -0,5 i -0,75 więc w domu nie potrzebuje korekcyjnych okularów)- co powinny posiadać, gdzie kupić (allegro nie ufam, viosion express horrendarne ceny 400ziko) podobno filtr światła niebieskiego w okularach jest bez sensu, skoro każde urządzenie i tak posiada ' wyświetlanie nocne'. Czy jednak powinny mieć to te okulary? Jakieś sprawdzone krople do oczu? Dzięki za pomoc. #okulary #optyka #okulista #medycyna #biuro #homeoffice #komputery #informatyka
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xamizo eeee? Jak nie potrzebujesz w domu? Masz minusowa wadę - tzn. że bez okularów oko musi się napinać by widzieć wyraźnie. Powodujesz tym jeszcze większą krótkowzroczność. A dalej już pójdą problemy z akomodacja . Nos okulary non stop - od tego one są. Nie nosząc ich robisz sobie krzywde
  • Odpowiedz
@Slimshader: Bzdury pan piszesz, nie powtarzaj ich więcej proszę. Jego wada właśnie odciąża akomodację przy pracy wzrokowej. Jeśli na monitor patrzysz z odległości pół metra to oko normowzroczne musi wyakodomować 2 dioptrie. W przypadku wady -0,75D będzie to już tylko 1,25D.

@xamizo: tak naprawdę najlepsze co możesz zrobić to ograniczyć czas spędzany przed ekranem, oczy nie są przystosowane do długotrwałego patrzenia na bliż, potrzebują odpoczynku i tego nie
  • Odpowiedz
@Slimshader: też słyszałem od okulisty swego czasu, że jak widzę dobrze do bliży to nie muszę nosić, dopiero jak staje się to uciążliwe więc swego czasu wykłady na uczelni lub jak jadę samochodem.
  • Odpowiedz
@totmes: rozumiem, czyli uważasz, że nie warto wydawać pieniędzy na okulary z antyrefleksem i 'filtrem światła niebieskiego'? Krople chyba i tak kupię aby doraźnie nawilżać oczy, czuję że tego chyba potrzebuje, mam wrażenie że oko jest suche.
  • Odpowiedz
@xamizo: tzn. okulary na pewno warto sobie sprawić, właśnie tak jak pisałeś do jazdy samochodem chociażby, i wtedy antyrefleks to must-have, natomiast specjalnie do komputera przy małej krótkowzroczności moim zdaniem nie warto, okulista bardzo dobrze ci powiedział.
  • Odpowiedz
@totmes słucham? Pieprzysz kocopoly Jeżeli nie nosi okularów to jego oko na codzien jest napięte. Co z tego że pracuje w bliży bez okularów i jest ok - jak po przerzuceniu wzroku na dał widzi nie wyraźnie i musi się napiac?

W bliży praca bez okularów będzie komofortowa - bo to jakby dodanie sztucznego plusa - ale problem na dał istnieje. A wzrok na pewno przerzuca na dał więc musi nadwyrężać
  • Odpowiedz
@xamizo ja to tłumacze inaczej - musi Pan nosić okulary non stop

Podczas długiej pracy w bliży można okulary zdjąć i będzie komfortowo. Ale wszystko co jest powyżej 1m u ciebie już powoduje napięcie akomodacji. I nadmierne zmęczenie oka.
  • Odpowiedz
@Slimshader: a to nie jest przypadkiem tak, że patrząc w dal rozluźniam mm. a skupiając wzrok na ekranie/książce je napinam i męczę? Dlatego właśnie się robi te przerwy i patrzy w dal. Więc chyba, dopóki coś widzę to okularów nosić nie muszę- ale jeśli mam problem z dostrzeżeniem znaku jadąc samochodem to oczywiście okulary zakładam- lecz idąc do sklepu czy chodząc po domu po prostu tego nie potrzebuję.
  • Odpowiedz
@xamizo patrząc w dal mając oko miarowe tak - wtedy mówimy o nieskończoności i rozluźnionej akomodacji

Ale twoje oko bez okularów punkt dali ma 2m przed soba.

To nie tak - w domu czytając książkę czy oglądając film na laptopie - nie potrzebujesz okularow. Oglądając tv i chodząc po domu już tak.
  • Odpowiedz