Wpis z mikrobloga

Ale mnie to irytuje, że otomoto wymaga wpisywania vinu przez sprzedającego, ale janusze i tak wpisują xxxxxxxxx i mają #!$%@?. I otomoto z resztą też ma #!$%@?, bo można zgłaszać takie oferty do woli, a one dalej wiszą. Chyba pracują tam ci sami moderatorzy, co na wykopie.

#otomoto #samochody #motoryzacja #gorzkiezale
lysyzlombardu - Ale mnie to irytuje, że otomoto wymaga wpisywania vinu przez sprzedaj...

źródło: comment_1605609395La0zRJr5tVn3htYQ7Rvpf9.jpg

Pobierz
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lysyzlombardu: to to jest #!$%@?... Dodajesz ogłoszenie za ponad 50zł i wszystkie zdjęcia są tak #!$%@? jakością i rozrdzielczością 800x600 jak na naszej klasie z 2006 roku xD człowiek się namęczy nad zdjęciami, a oni to przekompresują, tak, że widać kwadraciki i #!$%@?, pora na csa...
  • Odpowiedz
@LibertyPrime: No niby tak, ale jakby nie handlarze to by nie bylo na rynku wtorym aut , bo wiekszosc jest importowana wlasnie przez hieny.

Inna sprawa ze zwyklu kupuje kilka aut

Zwykle od prywatnych ludzi i to czesto matacze wieksi niz hieny.
  • Odpowiedz
@bigger: #!$%@? po prostu i tyle
po vinie przede wszystkim to sobie wyposażenie rozczytasz (zwłaszcza w bmw i vagach) a to się już akurat przydaje zwłaszcza przy troszkę starszych autach bo nie ma sensu wymieniać każdej najmniejszej rzeczy jaka jest w aucie ale chociaż możesz czasami ogarnąć czy jak ci się za parę lat zamarzy coś dołożyć do auta to już będziesz miał instalację w aucie czy będziesz dziadował
raporty
  • Odpowiedz
@Pangia: Po raz Nty pisze.
Mnie podawanie VINu nie boli i nie przeszkadza. Na otomoto gdzie jest obowiazkowy jest podany
Poprostu dla mnie jego wartosc jest przewartosciowana , a i tak spora czesc kupujacych nie ma umie z niego zrobic pozytku co widac na moim screenie od klienta wyzej.

Na otomoto zawsze podaje taki jak trzeba. Na OLX nie jest zreszta na OLXie sprzedaje glownie gruzy do 2-3k a sens
  • Odpowiedz
przecież rozkodowanie VINu do poziomu marki, modelu i silnika to nie jest czarna magia

@bidzej: w drugą stronę też to działa. Można taki VIN bez problemu wygenerować. Do tego masz samochód gdzie był zmieniany silnik, albo stare gdzie brakuje dekodera.
  • Odpowiedz
przecież to lepiej? Widzisz taką ofertę od razu wyłączasz bez czytania reszty

@bartez_94: Po kiego #!$%@? tracić komuś czas?
I co mam ofertę sprawdzić najpierw kilka oszustw zanim wezmę pod uwagę. I tak #!$%@? z 2h szukania 1.5h na odrzucanie oszustw. ŚWIETNIE #!$%@?.
  • Odpowiedz
@pejczi
to co powiesz na moje auto warte 10 tyś a po vin szkoda na 7 tyś ( ucierpiał blotnik, lampa zderzak ) szkoda parkingowa a gościo uciekł ale sam chrom to 900 netto wyszło :D
a sprzedać chce a nie mogę xD
  • Odpowiedz
@lysyzlombardu: żeby sprawdzić poprawnosc vinu co do marki i modelu to jest dosłownie kilka linijek kodu, który napisałby 10-latek. Ale otomoto wolało po prostu dać kolejnego inputa do formularza, bez żadnych wymagań, pora na csa
  • Odpowiedz
@bigger:

Dobra. Praktycznie nic nie daje. Sam VIN dla szarego czlowieka nie da nic. Sprawdzanie historii w ASO , cepiku czy szkod. Zreszta w odroznieniu od np. tablic uwazam,ze VIN jest bezwartosciowy wiec nie wiem czemu handlarze sie tak boja go podawac, akupujacy mysla ze z nim zwojuja swiat.

Sprawdzisz kolor, pakiety, silnik, czy nie był anglikiem i sporo innych detali które spinają się w
  • Odpowiedz
@Spofity: A po co mieliby to robić? Oni dostają hajs za ogłoszenia, a większość tych ogłoszeń tworzą handlarze więc de facto by uderzali w swoją główną klientelę. Pewnie jakiś konkurencyjny serwis mógłby to na nich wymusić (i ludzie z braku tej weryfikacji by woleli tam szukać i wystawiać) ale nic takiego nie ma
  • Odpowiedz
@bidzej: wystarczyłoby sprawdzić czy zgadza się liczba kontrolna i to by już odsialo wszystkich januszy. Roboty na 10 minut ale pewnie wola tego nie sprowadzać, bo straciliby dużo ofert.
  • Odpowiedz
@bigger jesteś typowy Janusz handlarz, nawet nie posprzątasz w aucie a #!$%@? na klientów. Jak ktoś nie ma nic do ukrycia to poda Vin i tyle, jeżeli z jakiegoś powodu pokazuje inne auto to też klient ma o tym wiedzieć bo to wpływa na cenę auta czego nie rozumiesz
  • Odpowiedz