Wpis z mikrobloga

czemu wszystkie opony całoroczne mają indeks nośności XL i jest warto kupić taką oponę do a4b6 sedan ? Z racji zim jakie mamy ostatnio w PL i ogólnie opinii, że przy jeżdzie 10k rocznie nie opłaca się zmieniać opon nabrałem ochoty na kupno wielosezonówek, a dokładnie Kleber Quadrexer 2. Tylko mam jedyne wątpliwości co do tych opon bo wątpię, że potrzebuję do mojego 1.9tdi opon XL kosztem wyższego spalania i mniejszego komfortu w stosunku do opon nieXL :(. Dodam, że chodzi o opony 225/45 r17
#a4b6
#opony
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nunu85: Najbardziej charakterystyczne wady opon wzmacnianych to:

Wyższy poziom hałasu. Wymagania stawiane w czasie uzyskiwania homologacji hałasu względem opon wzmocnionych pozwalają im na wytwarzanie hałasu wyższego o 1dB niż opony normalne.

Zastosowane wzmocnienia mogą wiązać się ze zwiększeniem grubości w strefie czoła (pod bieżnikiem) i w barku opony, co z kolei może powodować wzrost oporów toczenia i tym samym zużycia paliwa.

Wzmocnienia zwykle wiążą się ze wzrostem masy opony, co
  • Odpowiedz
  • 0
@callofjuarez21 ale nie podali o ile ten wzrost.
więc to nie żadne badania.
Różnica będzie taka w spalaniu na 100 km, jakbyś 2 razy trochę ostrzej ruszył spod świateł niż zwykle. ot tyle.
A nie żaden lite czy nawet pół jak się spodziewasz
Dlatego chciałem dane liczbowe z badań, a nie jakieś opinie pseudo znawców z for internetowych czy dziennikarzy z gazet.
Dopóki nie ma cyferek, to nic nie wiadomo poza
  • Odpowiedz
  • 0
@callofjuarez21 a ten wzrost masy opony to w ogóle śmiech na sali.
wyrzuć jakiś grat z bagażnika o wadze kilku kg i ci się masa wyrowna.
Albo odchudź się o 3 kg

bo takie to są marginalne różnice ma komplecie opon.

Owszem, da się to odczuć np w komforcie tłumienia dziur, jakby podłączyć specjalistyczna aparaturę, ale doszukiwanie się przy tak delikatnej różnicy pasy wzrostu spalania to śmiech na sali.
  • Odpowiedz
@nunu85: W kwestii spalania czy komfortu jak najbardziej się zgadzam, chciałem tylko zwrócić uwagę, że kilogramy na oponach i felgach mają większe znaczenie niż kilogramy w bagażniku czy ogólnie w aucie.
  • Odpowiedz