Najpierw zacząłem od polutowania pierwszej połowy choinki i po podaniu napięcia świeciły jedynie czerwony diody, po znalezieniu błędu zaświeciły żółte. Po zmianie miejscami rezystorów R2, R4 oraz R6 diody czerwone i żółte świeciły lepiej ale zielone w ogóle nie chcą świecić. Jeszcze jedno pytanie odnośnie miganie diod, czy sama połówka choinka powinna migać czy dopiero jak całość będzie polutowana to będą migać diody?
@Hektar4: Robiłem tę choinkę z rok, albo dwa lata temu. Nie jestem elektronikiem, ale według mnie tam są pomieszane rezystory. Nie wiem jak je zamieniać, ale na drugiej dzieciaki polutowało je trochę na odwrót i świeciły równiej. Powinna migać.
@Adammmmmmmm jeśli nigdy nie lutowałeś to trochę możesz mieć problemów, lepiej poćwiczyć przed na jakiejś losowej płytce by zobaczyć jak to się je a tak to całkiem przyjemnie się to robi o ile wszystko działa potem dobrze ( ͡°͜ʖ͡°)
Najpierw zacząłem od polutowania pierwszej połowy choinki i po podaniu napięcia świeciły jedynie czerwony diody, po znalezieniu błędu zaświeciły żółte. Po zmianie miejscami rezystorów R2, R4 oraz R6 diody czerwone i żółte świeciły lepiej ale zielone w ogóle nie chcą świecić. Jeszcze jedno pytanie odnośnie miganie diod, czy sama połówka choinka powinna migać czy dopiero jak całość będzie polutowana to będą migać diody?
#elektronika #diy
Udało się ( ͡° ͜ʖ ͡°)