Wpis z mikrobloga

od dzisiaj obowiązuje ta 'automatyczna kwarantanna' , tak się złożyło że w domu rodzinnym brat wczoraj dostał pozytywny wynik (ma objawy) i niby rodzice podlegają od dzisiaj kwarantannie. Teraz opiszę Wam jak to wygląda #!$%@? w praktyce: kolejno dwa telefony do kadr w pracy rodziców -> odpowiedź? oni nie dostali żadnej informacji/decyzji od sanepidu że są na kwarantannie i uznają że nie ma żadnej kwarantanny. Krok drugi: telefon do sanepidu żeby coś z tym #!$%@? zrobili. Odpowiedź? "Teraz telefon od osoby z sanepidu ktora odpowiada za sprawę brata może się odbyć nawet w terminie do 4 dni" Rada od nich żeby sobie załatwić L4 haha. Jeszcze najlepsze że w pracy u mamy jej proponują że może sobie na ten czas jak nie jest jeszcze w kwarantannie wybrać urlop. To jest #!$%@? śmiech. To na #!$%@? jest ta "AUTOMATYCZNA KWARANTANNA" jak ona nie jest automatyczna i pracodawcy nic o niej nie wiedzą?
#kwarantanna #koronawirus #covid19
  • 10
@forumakwa zaświadczenie można dostać nawet po tygodniu od uzyskania pozytywnego wyniku i rozpoczęcia izolacji. Także niestety to rozterka wielu ludzi, skąd wziąć podstawę aby nie iść do pracy i potwierdzić pracodawcy kwarantannę. U mnie w domu było tak, że pracodawca zrozumiał sytuację, sam próbował skontaktować się z sanepidem i oczekiwał na otrzymanie skanu zaświadczenia wystawionego przez sanepid choremu i nie robił problemów z kwarantanną. Ale jak widać to nie zasada ;/
@Gib_Melson: ja też dostałem kwarantannę dopiero po 5 dniach od wyniku pozytywnego domownika, można to sprawdzić na pacjent.gov.pl odrazy na głównej po zalogowaniu się powinno być i można pobrać zaświadczenie, co ważne kwarantanna jest wystawiana z datą wsteczną czyli jeżeli pracodawcy będą mieli dobrą wolę to poczekają te kilka dni
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Gib_Melson: Jest bałagan u mnie w firmie liczą wypłaty 2 kobiety były na kwarantannie (dziedzko w przedszkolu ) teraz firma im nie wypłaci za ten czas pieniędzy a sanepid nie chce wydać papierów bo za dużo roboty mają podobno...
@Gib_Melson: takiemu szefu to chyba trzeba #!$%@?ć krótko jak fisiuje, powiem że w pracy się widzę ze wszystkimi i każdemu w zakładzie dowalą kwarantannę wtedy nikt nie przyjdzie, niech wybiera