Aktywne Wpisy

PiccoloColo +468
Baba zrobiła jagodzianki z kremową chmurką - wykopek chce ją ukamienować xD
Wykopek zwalił se pod pierzyną - PODZIWIAJCIE MNIE!
Ja to już nie wiem, co tym sfrustrowanym chłopakom może pomóc. xD Jednocześnie się nie dziwię, że kobiety są wybredne skoro na rynku knura roi się od studentów redpilaków z jutuba - posucha.
Przecież
Wykopek zwalił se pod pierzyną - PODZIWIAJCIE MNIE!
Ja to już nie wiem, co tym sfrustrowanym chłopakom może pomóc. xD Jednocześnie się nie dziwię, że kobiety są wybredne skoro na rynku knura roi się od studentów redpilaków z jutuba - posucha.
Przecież
źródło: temp_file5190581872935226673
Pobierz
SkrytyKomentator +92
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Piszę a propos tego wpisu https://www.wykop.pl/wpis/53239061/2-miecze-jezus-powiedzial-lecz-teraz-kto-ma-trzos-/ i ogólnie rakcji katolików na ostatnie wydarzenia w związku z #protest i #aborcja
Drodzy katolicy, rozumiem, że nie zgadzacię z postulatami legalnej aborcji. Rozumiem, że sprzeciwiacie się wchodzeniu do kościołów i ich niszczeniu. Jedno mnie natomiast zastanawia: dlaczego nie walczycie równie zaciekle o oczyszczenie waszego Kościoła z tego co złe?
Widzicie "piekło" na ulicach, widzicie grzechy bezbożnych, a jednocześnie przymykacie oko na całe zło, którego częścią jesteście?
Jak możecie być częścią instytucji, która:
-tuszuje i przyzwala na pedofilię,
-siedzi na bogactwie, wychwalając jednocześnie ubóstwo (hipokryzja aż razi),
-niejednokrtotnie pokazuje swą pychę (przypisywanie duchownym jakiejś szczegółnej roli, papieżowi nieomylności - gdzie tu pokora?),
-ingeruje w politykę,
-ma krwawą historię.
Wiara wiarą, nic mi do tego, co ktoś wyznaje. Ale dlaczego robicie to w ramach kościoła katolickiego? Dlaczego nie dążycie do jego upadku albo chociaż gruntownej jego reformy?
Ciężko uwierzyć, że ludzie, którzy są częścią czegoś takiego, czują jakąś moralną wyższość nad niewierzącymi. Dźbło w oku cudzym widzicie, a belki z swoim już nie.
Proszę, powiedzcie mi, jak sobie tłumaczycie przynależność do kościoła?
#katolicyzm #chrzescijanstwo #wiara #religia
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5f9ef0fe0860c8092cf498e8
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Przekaż darowiznę
@AnonimoweMirkoWyznania: Wierzą w Boga, nie w Kościół.
Bo w większości katolicy czują przynależność i mają jakiś wpływ w najlepszym wypadku tylko na swoją parafię, a wbrew pozorom zdecydowana większość proboszczów czy wikariuszy nie ma wpływu na zepsucie "góry", choć sami ją zauważają.
@DizzyEgg: ale wierzysz w ramach kościoła czy poza kościołem? I jeśli to pierwsze to dlaczego?
Zaakceptował: LeVentLeCri
i wkurzaja mnie tez te rzeczy ktore wymieniles, jest mi przykro ze osoby, ktore powinny dawac przyklad sa bardziej zepsute od "owieczek" ale co ja
Kościół to 2 tysiące lat stałej, niezmiennej nauki, to wielcy teologowie, ojcowie i doktorzy Kościoła, papieże, którzy tę naukę kształtowali i kształtują. Kościół to miliardy wiernych, których celem jest życie wieczne poprzez przestrzeganie przykazań, które są uniwersalną podstawą moralności nie tylko katolików.
Oczyszczanie Kościoła jest kluczowe, ale żaden cel nie uświęca środków. Można pisać listy, petycje, nagłaśniać sprawy medialnie etc, ale z pozycji wiernego - nic poza tym. A odejście wiernego od kościoła niczego w nim nie zmieni, ci biskupi dalej nimi pozostaną niezależnie od tego ile osób przestanie chodzić do kościołów, czy zostanie apostatami.
Nie chodzi o bycie bez winy, a o przyzwalanie na zinstytucjonalizowane zło i to w organizacji, która ma szerzyć dobro.
W Kościele dzieje się źle, są jednostki, które mimo swojej pozycji kompletnie sprzeniewierzyły się nauce Chrystusa. Nikt
Ale z mądrościami wiejskiego rabina sprzed 2000 lat nie wyskakuj, bo każdy katolik nim gardzi i w każdej możliwej sytuacji pluje mu w SynoBożą twarz( ͡° ͜ʖ ͡°)