Wpis z mikrobloga

Pytanie do osób, ktore sie znaja (mam nadzieję, ze sa tu tacy). Moja zona jest w ciazy, polozna zaproponowala, żeby zaszczepila sie przeciwko grypie. Zona choruje co roku - nie, ze mocno grypowo, ale choruje na jesien. Kiedys w Polsce sie szczepila (mieszkamy w Anglii). I teraz nie wiemy co robic. Bo ogólnie na internetach roznie pisza, ze to niby zalezy od lekarza prowadzacego itd. Czy ktos, kto troszke zna sie na rzeczy moglblby mi wytlumaczyc, czy warto? #medycyna #szczepienia #ciaza
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nama:

Mhm, bo ogolnie nie ma przeciwskazan zadnych, wiec mysle, ze chyba warto.

A tak poza tym, to kiedy w takim razie w Polsce robi sie szczepienia? W Anglii jest to rekomendowane w 21 tygodniu ciazy
  • Odpowiedz
@VinnieP: W PL robi się pod koniec ciąży zazwyczaj te szczepienia. Ogólnie warto, zwłaszcza teraz przy covid.
Sama chciałam się zaszczepić, ale w PL nie ma szczepionek na grypę i czekam w kolejce
  • Odpowiedz
@Lonate:

Ciekawy jestem, gdybym sam chcial sie zaszczepic, to czy na wyspach tez musialbym czekac w kolejce. W doroslym zyciu nigdy sie nie szczepilem - cos bylyo w podatawowce, ale juz nie pamiętam co. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@VinnieP:

Warto szczepić się na grypę w ciąży! Nie musicie mieć żadnych obaw. Niech tylko partnerka pamięta, że ma być zdrowa, kiedy idzie się zaszczepić. Żadnego przeziębienia, powiększonych węzłów chłonnych itd.
Można szczepić się w każdym trymestrze ciąży. W każdym. Zalecają w II i III, ponieważ wtedy najczęściej dochodzi do hospitalizacji ciężarnej w przypadku zakażenia wirusem grypy.

Jeszcze raz powtórzę: szczepić się na grypę, trymestr nie
  • Odpowiedz