Wpis z mikrobloga

328 + 1 = 329

Tytuł: Praca Głęboka
Autor: Cal Newport
Gatunek: poradnik, samorozwój
ISBN: 9788365068774
Ocena: ★★★★★★★★★★

Czy zdarzyło Ci się mieć problemy ze skupieniem na tyle poważne, że w zasadzie uniemożliwiały one pracę? Czy masz wrażenie, że kiedyś czas płynął wolniej, na wszystko było więcej czasu a Ty sam byłeś dokładniejszy w tym co robisz i, co więcej, poświęcałeś się temu bardziej?

W dzisiejszym świecie gospodarkę w coraz szerszym aspekcie napędza już nie siła mięśni, ale uwaga konsumenta. Strony internetowe, portale społecznościowe, reklamy, filmy. To wszystko od fazy pomysłu do fazy wdrożenia koncentruje się na uwadze klienta, sposobach jej zdobycia i utrzymania.

Zadaniem naszym, jako klientów i obywateli jest dbać o interesy swoje a nie akcjonariuszy, marketingowców czy samych sprzedawców. To przeciąganie liny w walce o naszą uwagę nie odbywa się bez ponoszenia ofiar w postaci problemów ze skupieniem już od najmłodszych lat i czasów szkolnych. Objawia się to także zmniejszeniem zaangażowania w pracę zawodową, życie rodzinne, brakiem skupienia podczas wykonywania codziennych czynności takich, jak choćby gotowanie, prowadzenie samochodu czy spożywanie posiłków.

Zrezygnowanie z aplikacji społecznościowych w telefonie jako głównej pokusy wytrącania uwagi, sprawdzanie poczty o ściśle wyznaczonych godzinach, codzienne rytuały dotyczące godzin sprawdzania wiadomości pozwalają usystematyzować swój świat wewnętrzny nie pozbawiając się jednocześnie dostępu do nowinek technologicznych. Kluczem jest tutaj zaplanowanie nad technologiami.

"Ric Furrer jest mistrzem kowalskim, który ze względu na charakter swego zajęcia spędza portale cały dzień na pracy głębokiej, bo nawet krótki moment dekoncentracji może zniweczyć dziesiątki godzin ciężkiego trudu. Jest też kimś, kto niewątpliwie znajduje sens w swojej pracy. Ten związek między pracą głęboka a udanym życiem, charakterystyczny dla świata rzemieślników, jest znany i powszechnie doceniany."
~Cal Newport – Praca Głęboka

http://myczytamy.pl/recenzja/cal-newport-praca-gleboka/

#samorozwoj #poradnik #uwaznosc

Wpis dodano za pomocą strony: https://bookmeter.ct8.pl

#bookmeter
zielony_wiatr - 328 + 1 = 329

Tytuł: Praca Głęboka
Autor: Cal Newport
Gatunek: porad...

źródło: comment_1603279831ih3Xf7aZo6Qp5ZcyDJVJrm.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Sama prawda, używanie aplikacji bardzo odsunęło nas od prawdziwego życia. A książka się zainteresowałem
  • Odpowiedz
@krzysiek34011: "Cyfrowy minimalizm" czytałem na Legimi, a że już go nie mam, to ciężko mi wrócić do ciekawych fragmentów. Z tego, co pamiętam, cyfrowy minimalizm skupiał się konkretnych sposobach na ograniczanie wpływu świata cyfrowego na nasze życie.

W "Pracy głębokiej" Newport pokazuje, nakazuje wręcz, aby stworzyć sobie listę przykazań cyfrowego detoksu. Dosyć dobrze to argumentuje i popiera przykładami tak, że chce się taką listę zrobić.

Chodzi o:
- usunięcie
zielony_wiatr - @krzysiek34011: "Cyfrowy minimalizm" czytałem na Legimi, a że już go ...

źródło: comment_1603369720PClPOsYGTYZoyHp3ej4rxe.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@anthoris: Czasem kupuje Angorę bo to taki trochę wydrukowany internet a do tego zlepek informacji z różnych gazety i tygodników.
Można kupować wszystkie opcje na weekend, tj. Do rzeczy, Wprost, Newsweek itd no ale raz ze koszty, dwa, że czas - całą niedzielę by to czytał.
  • Odpowiedz