Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mirki, potrzebne informacje.
Jak sądzicie, czy przebranżowienie się teraz na branżę bardziej związana z bazami danych czyli jakieś analizy finansowe lub typowo administrator baz danych to dobry pomysł? Jest na to popyt?
Myślę nad jakimś kursem sql, pamiętam że w szkole średniej byłem w tym dobry i zastanawiam się nad powrotem.
Z góry dzięki za opinie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#praca #it #programowanie #bazydanych #sql #pracbaza
  • 10
@JaFracek: Bazy danych są super pod warunkiem, że mówimy tutaj o bazach: hurtownia, analityczna, big data i tym podobne. Mały zespół, duży wpływa na jakość kodu, to wtedy tak. Relacyjne produkcyjne bazy to paździerz i #!$%@? robota. Praktycznie łatasz dziury, nic więcej.
Bazy to praktycznie duże firmy, korpo. Trzeba to lubić :)
  • 1
@JaFracek: no, bazy danych zawsze były w cenie, a SQL jest szeroko używany. Praktycznie co byś nie robił w IT, a nawet po prostu z danymi, prędzej czy później ta wiedza się przyda. Jeżeli cię to kręci to bym w to szedł.
  • 0
@Colos: @thomekh: wydaje mi się że kręci, jednak nie wiem jak to wygląda od produkcji. Moglibyście nakreślić mi jak wygląda taki typowy wtorek w tego typu pracy? Jest to bardziej praca indywidualna / grupowa? Chciałabym mieć rozeznanie czego się spodziewać
@JaFracek: Ja pracuję na hurtowni i wszystko robię praktycznie sam. Od zasilenia danych z różnych źródeł, po przeróbkę, algorytmy, oczekiwania biznesu po raporty i wypuszczanie danych dalej do aplikacji i sprawozdań.
Mam więc wolną rękę na wszystko, zaufanie i bardzo mi to odpowiada, bo nie mam sytuacji w stylu "Co za debil to pisał ja #!$%@?" albo "o co tu chodzi". Wszystko działa jak bozia przykazała. Wiem co mam robić i
  • 0
@thomekh: rozumiem, dzięki za info. Właśnie jestem w branży bankowej i coś o tym wiem.
A jeśli chodzi o samo kształcenie, robiłeś może jakieś kursy? Widzę że takie 3 dyniowe kursy kosztują około 1000 zł i zastanawiam się czy warto, czy może ta sama wiedzę zdobędę z jakiegoś kursu na Udemy.
Mirki, potrzebne informacje.

Jak sądzicie, czy przebranżowienie się teraz na branżę bardziej związana z bazami danych czyli jakieś analizy finansowe lub typowo administrator baz danych to dobry pomysł? Jest na to popyt?

Myślę nad jakimś kursem sql, pamiętam że w szkole średniej byłem w tym dobry i zastanawiam się nad powrotem.

Z góry dzięki za opinie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@JaFracek: Też siedzę w hurtowniach i ta