Wpis z mikrobloga

Proszę państwa przystępuję do produkcji wina i mam pytania:
- czy jest gdzieś w internecie przepis od a do z jak postępować
- mam połowę białych i połowę czerwonych winogron - robić jeden duży nastaw, czy dwa małe? Bo dość mało tego będzie, może po 3kg każdych
- są dość brudne - myć czy nie myć? Jeszcze nie mam drożdży winiarskich, myślałem żeby na dzikich startować
Ogólnie to się nie znam i dziękuję za wszystkie rady
#winodomowejroboty #wino #gotujzwykopem
  • 5
@Eustachiusz nie patrz na kanał malinowy nos na yt
- winogrona umyć, i tak nie zmyjesz drożdży że skórki, ale lepiej kup w jakimś markecie budowlanym szlachetne drożdże;
- jak już pójdziesz kupić drożdże to kup też cukromierz, będzie potrzebny;
- przy takiej ilości winogron sprobowałbym zrobić wino różowe, mieszając oba rodzaje owoców;
- winogrona obierz z gałązek, zgnieć (np. tłuczkiem do ziemniaków), wrzuć do pojemnika (kup w Obi albo Castoramie wiadro
@Idahoo mniej więcej tak zrobiłem, tylko o wiele więcej cukru dałem, bo na tym filmiku gość dał 3kg, ja dalej coś ponad 1. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem tego co mi napisałeś, ale i tak dzięki, będzie na przyszłość ;)