Aktywne Wpisy
Nester86 +281
wiele można komuchom zarzucić ale nie to że mieli kiepska urbanistykę. tak u mnie wyglądają przestrzenie między blokami, no aż się chce rano iść z psem na spacer. może nie jest to apartament ale te 42m naszej trójce starczają. no i najważniejsze: 5 minut spacerem, szkoła, przedszkole, 2 orliki, 3 place zabaw, ryneczek, supermarkety, kilka piekarni cukierni, sklepów mięsnych, zegarmistrz, szewc, przystanek autobusowy, tramwajowy. kolejne 5-10 minut samochodem, kilka dużych marketów, baseny,
mat0707 +67
25lvl. Cieszę się że rozwaliłem wszystkie oszczędności (160 tys w sumie wydałem) . Nic mi nie daje takiego spokoju jak brak oszczędności ( oprócz poduszki finansowej) do tego cieszę się że wziąłem kredyt w 2021r gdybym go teraz nie miał wraz z mieszkaniem wleciała by chyba depresja. (Stałe 6%)
#mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #nieruchomosci #kredythipoteczny #inflacja #finanse
#mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #nieruchomosci #kredythipoteczny #inflacja #finanse
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Popłaczę trochę nad kupowaniem sprzętu, słuchania się internetowych doradców na forach, wykopie czy grupach na fb:
Zmarnowałem masę kasy przez kupowanie sprzętu z wyższej półki za namową ekspertów, jako przeciętny użytkownik.
Tu parę przykładów:
1. Telewizor - chciałem 55" za ok. 2-2,5 tys. Eksperci doradzali, że w tych pieniądzach to mogę kupić najwyżej monitor 27" do komputera. Zaczęło się od matryc VA i 100Hz, skończyło na oledzie bo przecież nie ma czerni na led. I rozmiar też kazali większy, bo jak to z 3m będziesz oglądał 55"? Padło na 65" za ok. 8 tys. I co? I gówno. Rodzice mają 3 letni TV za 2tys zł, 50" i ja nie widzę żadnej różnicy. 50Hz, żadnego migotania, opóźnienia. nic. Czerń no jest różnica ale jakby mi nikt nie powiedział o tym to bym nie zwrócił uwagę. Tak więc mam 4x droższy TV na którym nie widzę różnicy i zajmuje mi pół ściany w salonie. Dobrze, że rzadko oglądam bo oled się zużywa i wypala. No i mam jeszcze jakąś nowszą wersję hdmi super szybką i więcej portów niż budżetowy telewizor. Szkoda tylko, że nie mam nawet kabla hdmi w domu i nie wiem nawet co miałbym podłączać nim.
2. Komputer - chciałem komputer do internetu i go grania w taką kwadratową gierkę tibie która jest chyba w 32 kolorach. I granie to za dużo powiedziane. Pogram od święta z sentymentu. No i zapytałem na forum. Nie, co Ty stary ten komputer za 1500zł nie będzie działał za rok, strony się wieszają na takim. Musisz mieć 4 rdzenie, ssd, kartę graficzną, 8gb ramu MINIMUM (zobaczysz w przyszłości dołożysz) i dysk 2TB na dane ale wiesz, taki jakiś szybszy, z czerwonej serii SERWEROWEJ, to tylko 100zł wiecej niż 1TB, zobaczysz przyda się. I tak skończyłem z komputerem za ponad 3 tys. W pracy mam komputer AMD FX-4300 QUAD CORE 3,8GHz, 4 gb ramu, 500gb dysk. I wiecie co? Nie czuje różnicy w szybkości działania i tu i tu. I nawet mam tą tibie i gra się tak samo! A nie ma karty graficznej dedykowanej! Strzelam, ten komputer warty jest 300zł?
3. Monitor do komputera wyżej - jaki za 500zł? Bierz za 1,5tys 144Hz. Efekt, nie widzę różnicy w jakości między lcd w pracy wartym z 50zł...
4. Telefon. Chciałem telefon za jakieś tysiąc zł. Od samego początku nacisk na flagowce i kłótnia, że jak mam brać androida za 3tys to już lepiej iphona. W tamtych czasach góna póła to był iphony 7. Jak już się przekonałem do iphona, to oczywiście najnowszy 7 i nie zwykł tylko wersja plus, bo lepsza, większa, więcej ramu. Ok, zdecydowałem się. To pora wybrać wersję pamięci, 32gb i 128gb. Mówię sobie, 32 starczy, moja stara karta pamieci ma 8gb i nie jest nawet w połowie pełna. Ale no gdzie, 32gb nie starczy, bierz MINIMUM 128gb. I tak mam do dziś tego iphona i zajęte w nim 25gb XD A przecież przez te 3 lata co go mam to mogę wrzucić zdjęcia na mój super komputer, mam tam 500gb ssd i 2tb hdd. Dla porównania, moja dziewczyna w tamtych czasach kupiła jakiegoś huaweia za ok. tysiąc, ma go do dziś, mimo braku aktualizacji i zatrzymaniu się na andku 8 to dalej wszystko działa, szybkość podobna działania, zdjęcia niemal identyczne, ok. iphone robi fotki o większej rozdzielczości, a tak to różnic brak. Tylko zapłaciła 3x mniej...
5. Słuchawki - 300zł, nie czuje różnicy w stosunku do hd201 sprzed 7 lat? Cena 3x tyle.
6. Mikrofon - znajomi mnie słyszą tak samo na team speaku czy discordzie na mikrofonie za 300zł jak i na zalmanie za 25zł...
7. Pralka - nie warto, dopłać 500zł do silnika inwerterowego i 300zł do funkcji prania parowego. Do dziś jej nie uruchomiłem. Pralka mimo ceny ok. 2tys, pierze tak samo jak 10 letnia pralka matki kupiona za ok. tysiąc.
8. Szczoteczka elektryczna - jak zwykłą, teraz wchodzą soniczne, 500zł, dobra oferta bierz. Leży nieużywana, bo mam wrażenie, że działa słabo w stosunku do prawie 10 letniego brauna za 150zł, wymieniłem w nim baterie za jakieś 50zł i działa jak nowy.
Tak więc polecam mierzyć siły na zamiary i nie słuchać się fanbojów bo nie wykorzystacie potencjału sprzętu w 90%. Ja już więcej nie spytam o radę, wezmę najtańsze to co mi się rzuci w sklepie ew. dopytam obsługi.
#gorzkiezale #technologia #gownowpis #elektroda
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5f7ef3f3605297c54a62b768
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Przekaż darowiznę
Po pierwsze to nie jest duzo kasy
Po drugie pytasz w zlym miejscu i zlych ludzi
Po trzecie wybor podejmujesz Ty wiec fajnie miec swiadomosc co sie kupuje, czy warto kupic, co Ci to da, jakie sa plusy i minusy itd
Po czwarte: reszte dopisze jutro ( ͡° ͜ʖ ͡°)