Aktywne Wpisy
Duza-fajka +553
Zmarła mi przed chwilą mama, 6 lat temu tata, jak jeszcze byłem nastolatkiem. 22 lata na karku, od dawna się czułem sam na tym świecie, ale teraz to już przesada
ZygmuntJedyny +21
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
"Często rozmyślaj nad wzajemnymi powiązaniami i współzależnością wszystkich rzeczy we wszechświecie. Ponieważ w pewnym sensie wszystko wzajemnie się przeplata i jest ze sobą powiązane. Jedna rzecz wynika z drugiej zgodnie z dynamicznym napięciem, wzajemnymi poruszeniami i jednością wszelkiej materii”. Marek Aureliusz, Rozmyślania , 6.38
Anne Lamott zaobserwowała, że pisarze są jak “strumienie wpływający do jednego jeziora” - wnoszą wkład w ten sam wielki projekt. W innych branżach jest podobnie, mimo to w firmach, ludzie często zapominają że pracują wspólnie.
Stoicy często ubolewali nad tym jak okrutne było życie w Grecji i Rzymie - bezmyślne mordowanie zwierząt w Koloseum ku uciesze tłumów, czy podboje innych krajów i sprzedaż ich mieszkańców jako niewolników. Takie okrucieństwo jest możliwe tylko wtedy, gdy zapomnimy jak bardzo jesteśmy powiązani z innymi ludźmi i naturą.
#dailystoic - tag do obserwowania/czarnolistowania
#filozofia #stoicym
#motywacja #rozwojosobisty
Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"