Wpis z mikrobloga

Mam tuner zgemma h2s z #enigma2 . Chciałbym pogorszyć rozdzielczość streamowanego obrazu na PC. PC jest dosyć wiekowy i nie radzi sobie z kanałami HD i VLC. Wystarczyło by 720p i niższy bitrate.
#iptv
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@M4rcin: spróbuj włączyć przyspieszenie sprzętowe, w zakładce wideo, w ustawieniach VLC. Ewentualnie zmień tam typ nakładki wideo. Musisz sam dojść, jaka kombinacja będzie najlepsza. Za każdym razem musisz zrestartować VLC. W zaawansowanych ustawieniach idzie sporo zrobić, aby ten sprzęt jednak poradził sobie z FHD.

Znalazłem taką poradę do starszych sprzętów:

Open the preferences

Tick advanced in the lower
  • Odpowiedz
@krzak90: po pierwsze, ustawiasz sobie np w webif>ustawienia>Transcoding Setup i ustawiasz tylko Bitrate i Resolution, a potem to już zależy jak odtwarzałeś, jeśli przez webif, to robisz to tak samo, tylko zamiast ikonki ekranu wybierasz ikonkę telefonu, a jeśli zrobiłeś sobie listę .m3u, no to w sumie tak samo robisz liste tylko że już listę kanałów transkodowanych wybierasz
  • Odpowiedz
@Miecz12: Nie jestem akurat przed tunerem, ale z tego co pamiętam to ikona telefonu jest jedynie przy konkretnym kanale, a nie tak jak ikona komputera przy liście FAV, dzięki której tworzę plik M3U.
  • Odpowiedz
@krzak90: Hmm, musisz sobie pobrać jeden kanał, otworzyć go w edytorze tekstowym, skopiować (przykład - zależnie jakie ustawienie transkodowania będziesz miał, to będzie to wyglądać u ciebie inaczej):

?bitrate=2000000?width=1280?height=720?vcodec=h265?aspectratio=2?interlaced=0
potem w notepad++ otwierasz swoją, zwykłą playlistę, którą używałeś do tej pory > ctrl+f > zakładka "zastąp" > szukany tekst: :0:0:0: > zamień na (przykład): :0:0:0:?bitrate=2000000?width=1280?height=720?vcodec=h265?aspectratio=2?interlaced=0 > zamień wszystkie

potem zapisujesz plik i gotowe
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Miecz12 jaki jest w miarę dobry tuner z transkodowaniem do 500zl? Ewentualnie czy istnieje możliwość przesłania tego obrazu na inne urządzenie np kupić najtańsze Rassbery lub wykorzystać do tego Synology 216j?
  • Odpowiedz
@M4rcin: oczywiście że jest możliwość przesłania, przesyłasz w ten sam sposób co oglądasz (ale dokładnie jak to skonfigurować to nie wiem jak bo takiej potrzeby nie mam), ale jeśli chcesz kupić nowy sprzęt tylko żeby móc transkodować, to czemu nie kupisz jakiegoś poleasingowego laptopa, który da radę odtworzyć to nieruszone?

a co do tunerów do 500zł, no to najtańsze są zgemmy, transkodowanie się zaczyna od zgemma h9s
  • Odpowiedz
@M4rcin: no to ci napisałem najtańszy jest h9s, a jak potrzebujesz "więcej możliwości", to możesz kupić droższy i dopłacić za teoretycznie lepszy sprzęt, ewentualnie za dwie głowice...
  • Odpowiedz