Wpis z mikrobloga

Hej Mireczki!
Potrzebuje porady. Mam 33 lata (tak jeszcze żyje), mieszkam sobie w małym mieście na lubelszczyźnie. Od jakiegoś czasu pracuje w januszexie w dziale obsługi klienta. Na początku mojej przygody z tą firmą obsługiwałem głównie polskich kontrahentów ale ostatnio dużo eksportujemy i doszło mi sporo klientów zagranicznych, muszę zatem w miarę biegle posługiwać się językiem angielskim. I tu pojawia się pewien zgrzyt.
Co prawda maturę zdawałem rozszerzoną i zdałem ją bardzo dobrze, z tego co pamiętam to na 80%, później byłem też trochę w stanach, po powrocie mogłem śmiało powiedzieć że umim angielski xd
Od 10 lat nie używałem jednak tego języka w rozmowie i trochę ostatnio mi ciężko. Totalnie zapomniałem mnóstwo zwrotów, słówek. O ile napisanie maila nie sprawia mi większego problemu bo zawsze można się wspomóc translatorem, tak w rozmowie mam często zacinki.
Pytanie. Jak poprawić swoją płynność mówienia? Dodam że, w moim mieście nie istnieje coś takiego jak kurs języka angielskiego dla dorosłych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Macie jakieś pomysły? Jakiś dobry kurs internetowy? Może jakieś tricki które można stosować w życiu codziennym?

Chciałbym jak najszybciej wrócić do fluent inglisz i wyjechać w cholerę z tego Kraśnika bo wstyd jak chu, najlepiej za granice.

#pracbaza #zalesie #trochepasta #angielski #polskab
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@haziel: wg mnie niegłupim pomysłem jest czytanie komentarzy na fb po angielsku - np na funpagu Clinton, Trumpa albo Schwarzneggera.
Samo czytanie książek i artykułów na głos też nie jest głupim pomysłem jednak tam spotkasz się ze słownictwem i zwrotami rzadziej używanymi w mowie potocznej. Chyba te komentarze bym obstawiał.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@haziel: możesz sobie ogarnąć lekcje online z native speakerem, płacisz konkretnie za to żebyś sobie mógł z kimś pogadać
  • Odpowiedz
@haziel: W dobie wszechobecnych usług zdalnych poszukaj sobie po prostu kogoś, kto będzie prowadził zajęcia na zasadzie konwersacji. Tylko używając języka jesteś w stanie go rozwinąć. Ogarnij kogoś, kto będzie chciał prowadzić zajęcia przez skype, messengera czy cokolwiek.
  • Odpowiedz