Wpis z mikrobloga

Chcę sobie zrobić z #raspberrypi odtwarzacz #radionowyswiat

po włączeniu zasilania ma automatycznie włączyć się stream. Fajnie by było jakbym mógł ze smartfona przełaczyć np. spotify (coś na wzór głośnika przenośnego) a po wyłączeniu lub zapauzowaniu ponownie stream z radia...

Nakieruje mnie ktoś?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

po włączeniu zasilania ma automatycznie włączyć się stream.

to akurat proste - do init.d dodaj sobie skrypt uruchamiający jakieś vlc, mplayera czy co tam chcesz żeby odtwarzało stream

Fajnie by było jakbym mógł ze smartfona przełaczyć np. spotify (coś na wzór głośnika przenośnego) a po wyłączeniu lub zapauzowaniu ponownie stream z radia...

Ja tu widzę customową apkę na androida/iosa i do tego jakiś własny serwererek na raspberry(z restem) obsługujący spotify api i obsługę skryptu
  • Odpowiedz
@kjung: ok postawiłem co prawda volumio i uruchamia się radio po starcie - tak jak chciałem. Ale jak włączę np AirPlay (spotify czy cokolwiek) i potem wyłącze to cisza. Chodzi mi o jakąś prostą pętlę. Masz jakiś pomysł?
  • Odpowiedz
@barrus89:
https://www.max2play.com/en/
Prościej się nie da. Sam używam od kilku lat. Bazuje na squeezeboksie od Logitecha. Od groma pluginów. Obsługuje sambe, #tidal #spotify #kodi, większość strumieni radiowych. Sterowany przez przeglądarkę lub dedykowane aplikacje na telefon - Orange Squeeze, Squeezer. Posiada nakładkę Jivelite do dotykowych ekranów. Testowałem volumio zanim obsługa pluginów tidala przez ich interfejs stała się płatna (29€ za rok). RuneAudio sobie odpuść.
Keczupikczu - @barrus89: 
https://www.max2play.com/en/
Prościej się nie da. Sam uży...

źródło: comment_16011305470cFiBi4hoYe8QlCMpwsfzp.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Keczupikczu: Dzięki, sprawdzę to. Właściwie to nie wiem czy mi zależy na rpi z tego względu ze zasilanie podaje jak włączam amplituner i muszę czekać czas na załadowanie systemu. Może jakiś ESP byłby lepszy?
  • Odpowiedz
Pewnie, że na ESP da się to zrobić. Jest tylko trochę dłubaniny, no i jeśli nie chcesz wyważać już otwartych drzwi to dobrze znaleźć gotowy projekt. Ja zacząłem bawić się w RPi, bo interesował mnie przede wszystkim odtwarzacz strumieniowy + klient Tidal. Ceny dobrych i za razem elastycznych playerów, z którymi można wiele zrobić to koszt powyżej 5k, a i tak nie odtworzą obrazów płyt np. DVD-Audio czy DTS-CD.
  • Odpowiedz