Wpis z mikrobloga

Cześć jestem początkującym wędkarzem, ostatnio próbuje na grunt na wiśle ale od 3-4 wyjść nie ma brania (czasami uderzy coś w wędke ale po najszybszej reakcji brak ryby, wydaje mi się, że może to być osunięcie koszyka z kamienia/ryba wlatuje w moją żyłkę/ryba bierze przynęte ale błyskawicznie wypluwa w 1-2 sekundy). Przygotowaną mam zanętę uniwersalną trapera na ryby karpiowate, dodaje tam kukurydzy (miodowej/zwykłej konserwowej) i pelletu (chyba tutti frutti albo truskawki). Na włosie mam 2 kukurydzki, czasami gdy mam takie błyskawiczne branie to po wyciągnięciu z wody nie mam już tej kukurydzy i nie wiem czy robie coś źle. Łowie raczej na odcinku Most gdański-most poniatowski. Wedka Jaxon zaffira tele carp 40-100g . Myślałem też nad przerzuceniem się na metode feeder, zakupienie wędki feeder. Mógłby ktoś poradzić co mogę robić źle?
#wedkarstwo
SZVCH - Cześć jestem początkującym wędkarzem, ostatnio próbuje na grunt na wiśle ale ...

źródło: comment_1600807194T8wVtj6KXHAG76OVn49GvC.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
@SZVCH: na wiśle to popróbuj na białego na haku albo pinkę, bez kombinacji z włosami i kukurydzą. Zestaw karpiowy to trochę inaczej i wiadomo jak z tym karpiem na wiśle - jest go o wiele mniej niż leszcza / płoci. Jak chcesz polować na karpika to jeziorko + metoda.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@SZVCH: tak, haczyki o połowę mniejsze (cienkie aby delikatnie przebić robaka) i jakis mix na rzekę. Jak chcesz to jakiś booster na białą rybę, dosyp robaka do zanęty i ogień. Jak już złapiesz bakcyla to można się bawić w ciekawe mieszanki i poprawianie techniki, zestawu.
  • Odpowiedz
@SZVCH: Na rysunku to wyglada jakbyś miał odwrotnie zamontowaną rureczki antysplątaniową, krótszy koniec powinien znajdować się przy wejściu żyłki głównej, ale może się nie znam:)
  • Odpowiedz
@SZVCH: nad koszykiem masz stoper, który blokuje możliwość przesuwania się koszyka? jeśli tak, to weź ten stoper ustaw 30 cm wyżej, by koszyk chodził przelotowo, czyli jak ryba weźmie przynętę, to nie poczuje oporu koszyka, przynajmniej przez te 30cm, bo jeśli koszykowi blokujesz swobodę ruchu, to może ryba wypluwa przynętę bo czuje obciążenie koszyka? chociaż kiedyś jeden wędkarz łowił nieprzelotowo i mówił, że mu się to sprawdza.
A co do haczyków,
  • Odpowiedz
@Hamza: @NoKappaSoldier73: Dzisiaj byłem 3-4 godzinki, od razu po zarzuceniu 2-3 minutki branie. Myslalem ze nic nie siedzi ale przy brzegu widze rybe, wygladala jak maly boleń ale nie wiem czy był to faktycznie mały boleń (podrzuce pozniej zdj) Pozniej kilka razy jeszcze wyciagnalem taka sama rybe podobnych wielkosci, raz plotke i jazgarza. Czekalem do 20 na leszcza ale bez skutku...
  • Odpowiedz