Wpis z mikrobloga

Koncentrat ze słodkiej papryki na zimę której zapewne nie doczeka ¯\_(ツ)_/¯.
Bardzo pyszny, uwielbiam go nad życie i robię od wielu lat.
Smaruję nim kanapki, zapiekam mięso z takim sosem, dodaję do wytrawnych sosów, do lecza i kociołków z kiełbasą.
Nie wymaga pasteryzacji.
Polecam.

Składniki na kilka słoiczków 200-300ml:

- 5 kg papryki słodkiej
- 200 ml oleju lub oliwy
- 2 łyżki soli minimum
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie, nie musi być)

Przygotowanie:

Paprykę obieramy z gniazd nasiennych i czyścimy z pestek, wkładamy do wrzątku, gotujemy do czasu aż skórka nie zacznie sama schodzić.


Następnie ją miksujemy i wlewamy z resztą składników na patelnię lub do garnka z nieprzywierającą powłoką. Długo gotujemy na niewielkim ogniu często mieszając, min. godzinę do czasu aż papryka połączy się z tłuszczem i będzie jedną, świetlistą masą. Papryka ma być słona.

Gdy jest już gotowa to zmniejszamy moc maszynki i gotujący się sos, za pomocą plastikowego lejka do słoików przelewamy do czystych i suchych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry nogami do wystygnięcia. Taka papryka spokojnie może wytrzymać w spiżarni co najmniej rok.

#gotujzwykopem #jedzzwykopem #jedzenie #arinkaofood
arinkao - Koncentrat ze słodkiej papryki na zimę której zapewne nie doczeka ¯\\(ツ)\/¯...

źródło: comment_16003523215sm9m3FTpq8NqnB8i1DTlv.jpg

Pobierz
  • 12