Wpis z mikrobloga

może mi jakiś #rozowypasek wytłumaczyć jak przebiega ten cały okres? pytanie obrzydliwe ale jestem mega ciekawy

z tego co pamiętam to leci wtedy krew ze śluzem i martwym naskórkiem z cipki ale odbyt pozostaje czysty. czym się różnią podpaski od tamponów? nie boli was to? nie brudzicie ubrań? jak niby się wtedy sika skoro z cipki leci krew? #rozowepaski #pytanie #medycyna
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SkrytyZolw: akurat majac 13/14 lat jak jest budowa anatomiczna czlowieka et to chcialem sie uczyc i szkola nie byla dla mnie jak za kare byleby tylko zdac xD wtedy jedyne co chciałem to wrocic do domu i kompa odpalic
  • Odpowiedz
@brakloginuf: kurcze... Ja mam ponad 30 lat.
Układ rozrodczy omawiany był dwukrotnie. I w gimnazjum, i liceum.
To nie jest żadna wiedza tajemna...()

Ale może rzeczywiście jesyem zbyt optymistycznie nastawiona :p
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: teraz jedyne co priorytetem jest to zeby loszka okresu dostała, a czy to leci z cipki czy od tej moczowej dziurki to juz mniej wazne, ale skoro temat sie nakrecil o tym to pytam z ciekawosci
  • Odpowiedz
@Felixu: biorąc pod uwagę, że jest to złuszczanie się nabłonka macicy a nie pęcherza to raczej odpowiedź na Twoje pytanie jest oczywista :P
  • Odpowiedz
@litosc_to_zbrodnia: Krew leci z innego otworu niż mocz (ten sam, w który wchodzi p---s). Najlepiej jeśli wygooglujesz ten akurat aspekt, bo będzie to lepsze niż opis. Obfitość zależy od kobiety, tak samo jak poziom bólu oraz czy jest regularny (idealnie co 28dni). Niektórym kobietom wystarczają wkładki higieniczne (coś jak mega cieniutka podpaska, którą przykleja się do bielizny od środka). Inne natomiast stosują tampony (sprasowana bawełna w kształcie rurki na sznurku,
  • Odpowiedz
@litosc_to_zbrodnia: Dlaczego twierdzisz, że to pytanie jest obrzydliwe? Przecież w okresie nie ma nic obrzydliwego. A krew cieknąca podczas okresu jest czysta.
Kobiety nie sikają pochwą. Wiesz może coś o cewce moczowej?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 14
@litosc_to_zbrodnia: Tak odbyt pozostaje czysty. Podpaski się przykleja do gaci, a tampony wkłada się do cipki. Niektóre nie boli, niektóre mają małe bóle, niektóre nieraz przez te bóle trafiają na sor. Nie brudzimy ubrań, chyba, że coś nam przecieknie albo jest taka sytuacja, że w nocy dostajemy okres i piżamka razem z prześcieradłem są do prania. Sika się normalnie, tylko leci jednocześnie mocz z cewki moczowej i krew z pipki.
  • Odpowiedz
@Varamii: > Sikasz normalnie, tylko przy okazji wylatuje tez krew (bo nie ma żadnego „opatrunku”, który normalnie jąblokuje).

Uzupełniłabym tylko, żeby znów nie było niedomówień, że mocz i krew wylatują z dwóch osobnych dziurek.
  • Odpowiedz
@Varamii: @rodzer1223: @dav44: ja p------ę, chyba tylko Wy (nie chce mi się już od nowa całego wątku czytać) potrafiliście/potrafiłyście odpowiedzieć OP'owi na pytanie zamiast go wyśmiać jak reszta komentujących. Szacunek
  • Odpowiedz