Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 8
@newnormal: nigdy nie odpalaj aplikacji jako root, chyba że już w ostateczności i wymagają dostępu np. do urządzeń (partycjonowanie itp.)
  • Odpowiedz
  • 2
@newnormal: nawet serwera www nie odpalasz jako root. Oducz się tych wstrętnych windowsowych praktyk, konto roota jest święte i służy do administrowania systemem, a nie do codziennej pracy na nim
  • Odpowiedz
@bloo90: ok. ale mam ustawione programy startowane przez pm2 - po restarcie serwera startują automatycznie, w sensie po restarcie serwera nie jestem zalogowany ani jako root ani user - w jakim trybie to pm2 startuje, pamięta, że odpalałem jako root?
  • Odpowiedz
no i nie mogę uruchomić jak user bo - readonly sqldatabase

@newnormal: to właśnie jest najczęstszy problem uruchamiania aplikacji jako root - wszystkie pliki utworzone przez taką aplikację są niedostępne dla zwykłych użytkowników. Zapisane konfiguracje, pliki tymczasowe, pliki logów, czy bazy danych jak tutaj.

Zmień właściciela pliku bazy danych poleceniem chown na tego użytkownika którym teraz uruchamiasz.
  • Odpowiedz
  • 0
@Captcha--: trochę chyba sfrustrowany jesteś...

@newnormal: niestety masz rację :(, strasznie to frustruje jak się widzi takie byki jak odpalanie wszystkiego jako root, fajnie że się bawisz, ale nie masz żadnej wiedzybo admince w unixach, bo to pytanie było z serii jak wyjść z vim'a :(. Najgorzej że przy takich brakach nie ma nawet jak pomóc, bo jest za dużo aby tłumaczyc, co i dlaczego. Ale żeby nie
  • Odpowiedz
@bloo90: Konto "Administratora" nie jest w praktyce kontem typu root w Windowsie. W Windowsie masz bardziej 3 poziomy dostępu - "użytkownik - Administrator - root". Stąd też dużo osób podnosi się do Administratora żeby robić większość rzeczy - tak jak z resztą robisz z pomocą sudo w Linuxie. Z konta typowo z pełnym dostępem - mało kto korzysta ;-)
  • Odpowiedz
  • 4
@Captcha--: @newnormal:
Polskie srodowisko linuxowe w pigułce, najpierw p---------e że system zajebisty, środowisko zajebiste, społeczność, wszędzie pomoc, a jak zadasz pytanie to zwyzywaja i odsyłają do google xd
  • Odpowiedz
man

@Mave: ta, jakiś man nie wiadomo co, zwykłe chown wystarczyło. specjalista. tyle potrzebowałem - chown, jeden wyraz. a pisze jakieś litanie, zamiast jednego pomocnego słowa.
  • Odpowiedz