Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
Hej,

Moja córka właśnie poszła do zerówki. W zerówce standardowo wszystko dzieje się na jednej sali, sala jest bardzo mała, grupa liczy ok 20 dzieci. Religia, na którą nie chcemy aby nasze dziecko uczęszczało odbywa się dwa razy w tygodniu (dosyć często). Okazuje się, że dzieci, które mają nie uczestniczyć w religii (stosunkowo mało) muszą siedzieć w drugim końcu sali. Oczywiście wszystko słyszą i są zachęcane grami, opowieściami i piosenkami religijnymi.

Czy ktoś ma jakiś pomysł jakich argumentów użyć, żeby moje dziecko nie uczestniczyło biernie w zajęciach religii w takich warunkach i jednocześnie nie zostało wydalone z ich sali na czas trwania religii?

Dzięki..

#religia #edukacja #nauczyciele #szkola #prawo
  • 12
@Kokos: Dwa razy w tygodniu to nie jest dosyć często.

Czy ktoś ma jakiś pomysł jakich argumentów użyć, żeby moje dziecko nie uczestniczyło biernie w zajęciach religii w takich warunkach i jednocześnie nie zostało wydalone z ich sali na czas trwania religii?

Załóż jej słuchawki na uszy? No skoro tam przebywa to słyszy, innym wyjściem jest wyjście z sali, czego oczekujesz?
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Kokos: z linku powyżej: "Niezgodne z powyższym przepisem jest przebywanie uczniów w tej samej sali, w której odbywa się lekcja religii. Należy wskazać także na przepis § 1 ust. 3 Rozporządzenia, zgodnie z którym uczestniczenie lub nieuczestniczenie w przedszkolnej albo szkolnej nauce religii lub etyki nie może być powodem dyskryminacji przez kogokolwiek w jakiejkolwiek formie. Niewątpliwie natomiast nakazanie uczniom nieuczestniczącym w lekcjach religii przebywanie w sali, gdzie odbywają się zajęcia, jest