Wpis z mikrobloga

#anime #animedyskusja

https://myanimelist.net/anime/1457/Key_the_Metal_Idol

Key the Metal Idol

W ostatecznym rozrachunku okazało się, że tytułowi jednak zdecydowanie bliżej do Perfect Blue, choć nie wiem czy to właściwe porównanie, bo KEY było pierwsze i siłą rzeczyo to raczej PB jest do niego podobne. Zadziwiająco dużo tutaj też... Pinokia.

Daje to miks raczej mocno niespotykany - ciężkie, psychologiczno-muzyczne anime o robotach, pełnie metafor i z mnóstwem odniesień do religii. Sam zarys historii w jednym zdaniu wydaje się skrajnie kretyński - robo-dziewczynka by stać się człowiekiem musi zdobyć 30 tysięcy przyjaciół. Co to niby jest? Bajeczka o mocy przyjaźni dla dzieci? Nic bardziej mylnego, albowiem, rzadko co jest tym czym wydaje się być. W konsekwencji fabuła jest tutaj zdecydowanie najmocniejszym elementem, nie raz zdarzyło mi się przeskoczyć z trybu "co to za kretynizmy ja tutaj oglądam" do "oho, no dobra, tego się nie spodziewałem, teraz rozumiem". Klimatycznie raczej mrocznie i depresyjnie, tytuł jest trochę takim niespecjalnie pochlebnym komentarzem w temacie idolek i ogólnie j-popowego przemysłu. W końcu idolka jest produktem, a produkt należy wyeksploatować do granic jego żywotności. Do tego trochę robotów, zabijania, przejęcie władzy nad światem i produkcja pewnego rodzaju żelu.

Oczywiście, są też problemy, zwłaszcza tempo akcji, które w środku momentami zwalnia straszliwie, by potem raczyć nas absurdalnie pośpieszoną końcówką, poprzedzoną katastrofalnym 14 odcinkiem, gdzie dwóch typów siedząc na ławeczce robi info dump.

Bardzo fajne retro OST, mnóstwo piosenek, co ciekawe DUB ma zrobioną całą ścieżkę dźwiękową od nowa, z angielskimi aranżacjami.

Po całkiem mocnym początku tytuł spodobał mi się na tyle, że byłem w stanie przymknąć oko na pojawiające się tu i ówdzie zgrzyty i cieszyć się nim do końca (oprócz odcinka nr 14, za niego karny k---s). Jeżeli ktoś ma smaka na that's deep anime, ale akurat nie ma ochoty na czwarty rewatch Texhnolyze, to może spróbować.
kinasato - #anime #animedyskusja 

https://myanimelist.net/anime/1457/KeytheMetal_I...

źródło: comment_1598953232RwfNxOjzThGgjaE3QiapFy.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach