Wpis z mikrobloga

@jamtojest:

Oczywiście że Mercedes.
Jeździłem W177 koleżanki i auto absolutnie wspaniałe. Ambientowe oświetlenie i ekrany w nocy robią robotę.

A Toyota spoko jak szukasz bardzo niskich kosztów utrzymania.
  • Odpowiedz
@Crow7422: Biorę pod uwagę dwuletni najem, serwis i naprawy mnie niezbyt interesują.

No właśnie chcę się przejechać, ale na razie nie znalazłem w okolicy tego modelu W177 dostępnego do jazdy próbnej. A z innym silnikiem nie chcę, bo to bez sensu.
  • Odpowiedz
Toyota będzie w hybrydzie to muł

@DiMaria: nic z tych rzeczy, OP mówi o 2.0 i to nie jest Prius dla taksówkarzy, nie ma zupełnie porównania.

Polecam się przejechać szybko się zmienia zdanie, że świateł zawsze startujesz pierwszy :) Blisko 190KM i moment obrotowy silnika elektrycznego robi robotę.

Jedyne co, to może irytować skrzynia CVT która wyje jak się depnie.
  • Odpowiedz
@kot_w_krawacie:

Niby Corolla tylko 0,1 s. wolniejsza do setki, ale prędkość maksymalną ma zaledwie 180 km/h. A tak jak wspomniałeś CVT, np. przy dynamicznej jeździe na autostradzie to dramat.

Miałem przyjemność trochę jeździć np. IS300h i ten samochód mi w trasie spalił 17 l/100 km ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
nic z tych rzeczy, OP mówi o 2.0 i to nie jest Prius dla taksówkarzy, nie ma zupełnie porównania.

Polecam się przejechać szybko się zmienia zdanie, że świateł zawsze startujesz pierwszy

@kot_w_krawacie: No właśnie - miałem okazję jechać jako pasażer na taxi i wrażenia były bardzo fajne. Inaczej w ogóle bym nie brał pod uwagę tego modelu.

Natomiast co do Mercedesa, jeździłem W205 C200 (184 KM) i subiektywnie to ta Corolla przyspieszała lepiej - nie wiem jak jest w liczbach, chodzi o odczucie. Dlatego chcę się przejechać tym A200 - tam jest 163 KM, ale mniejsza masa i może będzie przyzwoicie. Ale sądzę, że Corolla może lepiej ruszać
  • Odpowiedz
@jamtojest: ja to widzę tak:

corolla dużo dynamiczniejsza po mieście, żadnej turbo dziury i niskie spalanie w mieście. Przeskok Toyota zrobiła ogromny w porównaniu do Priusa, naprawdę mógłbym tym jeździć na codzień :)

A200 wygrywa w trasie... I tylko w trasie moim zdaniem :)
  • Odpowiedz
@kot_w_krawacie: @DiMaria: Diesla odpuszczam. Po pierwsze dlatego, że jednak w większości jeżdżę na krótkie odcinki, a po drugie po latach jazdy dieslem mam ochotę na odmianę. Chociaż im dłużej patrzę na ofertę rynkową, tym bardziej jestem przerażony. Strasznie ciężko znaleźć ciekawy kompakt z jakimś chociaż odrobinę mocniejszym silnikiem, w większości to są paździerze. Chyba że za miliony ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz