Wpis z mikrobloga

Czy jakaś konkretna podróż do danego kraju wpłynęła na was bardzo w pewnych życiowych kwestiach? Bądź kultura i historia odwiedzanego kraju wpłynęła na wasze spojrzenie i spowodowała głębsze przemyślenia?
Mam na myśli podróże wypoczynkowe.

Jeśli tak to jaki to byl kraj i dlaczego.

#podrozujzwykopem #podroze #wakacje #kiciochpyta #zycie #urlop #wspomnienia #przemyslenia #autostop #nocnazmiana
  • 126
@calka-rekurencyjna:
Malta. Solidna mieszanka kultur. Specyficzny język. Jedne z najstarszych zabytków. Największe zagęszczenie kościołów na świecie a przy tym nikt nie robił szopki, jak u nas (choć betlejka stała już w listopadzie). Najbardziej #!$%@? kierowcy, z jakimi miałem w swoim życiu do czynienia - nie dość, że po lewej, to jeszcze jeżdżą nie patrząc na znaki i ograniczenia prędkości. Zarobki podobne lub nawet niższe niż w Polsce a koszt życia wyższy
via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@calka-rekurencyjna: Niemcy. Unsere Stärke ist unsere Schnelligkeit und unsere Brutalität. Dschingis Khan hat Millionen Frauen und Kinder in den Tod gejagt, bewußt und fröhlichen Herzens. Die Geschichte sieht in ihm nur den großen Staatengründer. Was die schwache westeuropäische Zivilisation über mich behauptet, ist gleichgültig. Ich habe den Befehl gegeben – und ich lasse jeden füsilieren, der auch nur ein Wort der Kritik äußert – daß das Kriegsziel nicht im Erreichen von
@calka-rekurencyjna: Zdarzylo mi sie z 10 lat temu pojechac turystycznie do Londynu. Hotel mielismy w Peckham (kto wie ten wie). No i widzac tych wszystkich tamtejszych obywateli w markowych ciuchach i z iphonami w czarnych dloniach, zdenerwowalismy sie z zona, ze my tyramy w PL za grosze, a tu kolorowa patologia sie nosi jak lordowie. Postanowienie: emigracja. Teraz zyjemy juz na zachodzie i jest nam o niebo lepiej. To tak w
@calka-rekurencyjna: Bardzo mnie bawi jak ludzie mówią że w UK ludzie są tacy mili, serdeczni i w ogóle. Do czasu i chyba tylko w sklepie. Sam miałem styczność niestety z takimi anglikami którzy gdy się dowiedzieli że jestem polakiem , mimo tego że bardzo dobrze znam angielski to zaczęli mnie traktować jak jakiegoś człowieka gorszej kategorii, jakbym był upośledzony. Do tego ksenofobia jest w nich bardzo silna. W zakładach pracy to
via Wykop Mobilny (Android)
  • 23
@calka-rekurencyjna: Indie. Pobyt tam spowodował, że przestałem żałować ludzi z biednych krajów, bo w dużej mierze sami są sobie winni gnoju, w którym żyją. Szczególnie kiedy zobaczyłem ludzi, którzy mieszkają w domkach z dykty przy torach, na które to tory chodzą srać na widoku pasażerów przejeżdżających pociągów, ale zamiast zainwestować w lepsze mieszkanie, to wydają pieniądze na telewizję satelitarną zamontowaną na tej rozlatującej się budzie. Tak samo ich podejście do śmieci,
@calka-rekurencyjna: na mnie Indie wywarły ogromne wrażenie. Niby się spodziewasz biedy, srania na ulicy etc. Ale zobaczenie tego na żywo jest czymś zupełnie innym. Zmieniłem zupełnie podejscie do biedy czy ubóstwa. Zupełnie inaczej tez patrze na ludzi spotykanych w Polsce którzy tam się urodzili. Można o tym książkę napisać ale to tak w duuuuzym skrócie.
@Rouksa: czekaj co? W Budapeszcie? Czysto? XD
Chyba tylko w promieniu 10 metrów od największych zabytków a i ten dystans nie zawsze jest zachowany. Przecież gdy jest ciepło to tam każdą powierzchnię płaską zajmują bezdomni. Na wieściach do sklepu, w każdym przejściu podziemnym, każdej budce telefonicznej i na co drugim rogu mają legowiska. Rano, gdy idzie się chodnikiem trzeba myśleć czy może padał deszcz i można wchodzić w kałuże czy to
@calka-rekurencyjna: jeśli chodzi o wpłynięcie na mnie, to najbardziej zadziałał pobyt w UK. I oczywiście one kraje może są znacząco inne od naszego, jest w nich ludziom gorzej czy coś ale w UK zauważyłem pewną niesamowita serdeczność ludzi, którą od tego czasu staram się przekładać na życie.