Wpis z mikrobloga

@Bonwerkz: A masz lodówkę żeby przefermentować pils?
Już widzę. Rób na tych USach, nie będzie to pils ale jakiś bezstylowiec. Tak czy inaczej piwo do wypicia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Bonwerkz: Najlepiej najpierw do wanny z wodą, a w ostatnim etapie do piwnicy, żeby dochłodzić, niestety w lato zejście poniżej 20*C bez zmrożonych butelek 1.5l nie jest możliwe, więc polecam wrzucić od razu do zamrażalnika
@Bonwerkz: tak jak wyżej, możesz spróbować z wanną. Czas w tym momencie niestety gra na niekorzyść piwowara, dlatego próbuje się jak najbardziej skrócić czas od zakończenia gotowania do zadania drożdży, zmniejszając tym samym szanse zakażenia brzeczki. Częstym błędem (który sam popełniłem na początku przygody) jest dodanie drożdży do zbyt wysokiej temperatury. Poczekaj, aż spadnie poniżej 20 stopni. Jak się pospieszysz i dodasz do 23, to drożdże się rozhulają na fermentacji burzliwej