Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Szybkie pytanie czy takie drożdże będą dobre?


@Bonwerkz: P--o pewnie wyjdzie, ale niekoniecznie to będzie pils, bo pils jest lagerem, piwem dolnej fermentacji. Pewnie coś w stylu pale ale wyjdzie.
  • Odpowiedz
  • 2
@Ipratropium imo 17-18 stopni piwko będzie estrowe, US spokojnie fermentuje już w 13 stopniach. Dla czystego profilu raczej trzymałbym okolice 15
  • Odpowiedz
@Bonwerkz: jak wyżej, potrzebujesz chyba lagerowych i niskiej temperatury fermentacji

Edit: sory za powtórzenie tego co napisali wszyscy wyżej - nie wczytały mi się komentarze na tel
  • Odpowiedz
@Bonwerkz: Najlepiej najpierw do wanny z wodą, a w ostatnim etapie do piwnicy, żeby dochłodzić, niestety w lato zejście poniżej 20*C bez zmrożonych butelek 1.5l nie jest możliwe, więc polecam wrzucić od razu do zamrażalnika
  • Odpowiedz
@Ipratropium: robiłem na nich. Start w 13*C i utrzymywanie 15*C przez 2 tygodnie, następnie dwa dni w 17/18 i tydzień w 15*C. Piwko z brewkitu z ekstraktem słodowym. Wyszło bardzo dobre.
  • Odpowiedz