@Ipratropium: akurat mam takie temperatury w piwnicy więc może się uda @polskabialoczerwoni: zapamiętam na przyszłość, dzięki @krzat: zrobię już z tego co mi sprzedali, najniższe temperatury jakie mam w piwnicy to około 18-20 stopni
@rowt: @The_God_of_Hellfire: @Ipratropium: dzięki za rady. Jestem teraz na końcowym etapie chmielenia i muszę schłodzić brzeczkę, dlatego mam pytanie czy wystarczy, że postawię ją w piwnicy żeby ostygła? Nie posiadam niestety chłodnicy
@Bonwerkz: Najlepiej najpierw do wanny z wodą, a w ostatnim etapie do piwnicy, żeby dochłodzić, niestety w lato zejście poniżej 20*C bez zmrożonych butelek 1.5l nie jest możliwe, więc polecam wrzucić od razu do zamrażalnika
@rowt: Czy ja wiem, czy wyjdzie estrowe? Jak trzymałem USy 16-18, to były bardzo czyste, estry pojawiały mi się dopiero w schemacie fermentacji przekraczającym 18*C
@Ipratropium: robiłem na nich. Start w 13*C i utrzymywanie 15*C przez 2 tygodnie, następnie dwa dni w 17/18 i tydzień w 15*C. Piwko z brewkitu z ekstraktem słodowym. Wyszło bardzo dobre.
Komentarz usunięty przez autora
@Bonwerkz: P--o pewnie wyjdzie, ale niekoniecznie to będzie pils, bo pils jest lagerem, piwem dolnej fermentacji. Pewnie coś w stylu pale ale wyjdzie.
@polskabialoczerwoni: zapamiętam na przyszłość, dzięki
@krzat: zrobię już z tego co mi sprzedali, najniższe temperatury jakie mam w piwnicy to około 18-20 stopni
@Bonwerkz: no to na pilsy za wysoka temp. na lagery. Chyba Callifornia Lager może pracować w wyższej.
Edit: sory za powtórzenie tego co napisali wszyscy wyżej - nie wczytały mi się komentarze na tel