Wpis z mikrobloga

Jako janusz giełdy chciałbym zapytać o split #tesla

28 sierpnia, na każdą akcję którą posiadaliśmy 21 sierpnia dostaniemy 4 dodatkowe, tak?

Kto więc handluje przez ten tydzień pomiędzy 21 a 28? Samobójcy?

#gielda
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@diogene: No dostaniesz za każdą 1 4 dodatkowe, ale będziesz miał tę samą wartość co wcześniej. Cena spadnie o 80% ale będziesz miał 5x akcji. Nie widzę tu żadnego samobójstwa.
  • Odpowiedz
The record date matters, but there is no arbitrage for investors to exploit. When someone sells Tesla stock after August 21 and before August 28, they sell the stock dividend as well.

czyli jednak jak teraz ktoś sprzedaje to sprzedaje też prawa do dywidendy tych 4 akcji, a jak się kupuje teraz to one również przyjdą. Czyli tak naprawdę data 21 nie ma żadnego praktycznego znaczenia?
  • Odpowiedz
@chuck92: chodziło mi o to, że 28 sierpnia ma dać 4 akcje tym którzy mają jedną 21 sierpnia. I się zastanawiałem co z tymi którzy kupią np. 25 sierpnia, czy też je otrzymają czy nie. Wydaje mi się że tak, czytając to wyżej, ale wtedy nie rozumiem po co zaznaczają datę 21 ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Czyli kupujac akcje np dzisiaj po cenie +/- 2k$, po splicie masz 5akcji o wartosci ok. 400$ kazda? Dobrze rozumuje to ?
  • Odpowiedz