Wpis z mikrobloga

Wiem, że wielu kolekcjonerów kurnikowców zakłada, że z tym antyspekulacyjnym podatkiem od 3 mieszkania to zaraz ucichnie i tyle z niego będzie.

Otóż nie. Jak już temat chwycił to teraz będziemy go grzali do skutku.

Będziecie płacili progresywny, antyspekulacyjny podatek i będziecie szczęśliwi.

#nieruchomosci
  • 75
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

że państwo kładzie łapska na moich mieszkaniach. Komuna welcome back

@gang_swiezakow: te twoje mieszkania nie dokładają się lokalnie do obsługi infrastruktury. Na nią też trzeba łożyć a teraz to wyglada tak, że uspołeczniasz swoje koszty utrzymania mieszkania. Bo mój płacony PIT idzie na utrzymanie drogi, oświetlenia, odśnieżania itd. a koszt utrzymania mieszkania jest bardzo niski ( 1,15 za 1 m2 rocznie ). A gdy masz 1 czy 2 to pit
  • Odpowiedz
@mickpl Mój znajomy twierdzi że kastrat podniesie ceny zamiast obniżyć, bo:

w ogromnym skrócie i uproszczeniu - w naszym kraju jakiekolwiek dowalenie podatku na cokolwiek, zostaje zawsze ostatecznie przeniesiony na klienta
  • Odpowiedz
@mickpl rozumiem że prawo nie działa wstecz i to podatek dla nieruchomości które się posiadło po wejściu w życie przepisów?

@Dirth: Mocny z Ciebie zawodnik, próbuj dalej XD
  • Odpowiedz
super. Jestem bardzo szczęśliwy, że państwo kładzie łapska na moich prywatnych mieszkaniach. Komuna welcome back

@gang_swiezakow: Sprzedaj, kup akcje, obligacje, złoto, BTC, itp. Zainwestuj w biznes, a może nawet kup biura albo garaże na wynajem, które raczej pod kataster się nie załapią? Mają lepsze zwroty.

Nie widzę problemu, nie musisz zarabiać na ograniczeniu dostępu do dobra podstawowego przecież. Jest wiele innych metod pasywnego dochodu, z czego sporo z nich ma
  • Odpowiedz
@acpiorundc: jasne, a podatek od nieruchomości od mieszkań i lokali użytkowych to gdzie trafia ? Jak płacisz np. za wodę w gminie to myślisz, że płacisz za samą wodę i nie ma w tym opłat za infrastrukturę? Ja mam gorącą nadzieje, że kataster wejdzie od pierwszego mieszkania, tak aby walić po kieszeni każdego po równo. Idąc twoim tokiem rozumowania do tego wszystkiego przydałby się jeszcze podatek od nieposiadania dzieci.
  • Odpowiedz
jasne, a podatek od nieruchomości od mieszkań i lokali użytkowych to gdzie trafia ?

@Radkovich: 1,15 za m2? Jakieś 57.50 zł za 50 m2 rocznie? To nawet 2h pracy na minimalnej nie ogarniesz za tyle. Ile za to infrastruktury naprawisz? Ile za to odśnieżysz chodnika? Ile za to pójdzie na światło dla latarni? Przecież to widać, że do tego będzie się dopłacać z innych podatków. Jeżeli płacę PIT to część
  • Odpowiedz