Aktywne Wpisy
LatajacyAntek +495
Czy naprawdę mężczyzna o białej karnacji musi wyginąć w Europie, a może nic się nie dzieje, a to zwykły zbieg okoliczności?
…zupełnie przypadkowo w polskim podręczniku upigmentowienie rozłożyło się podobnie na poszczególne płcie. Podkreślam, że to oczywiście zupełny przypadek. Kto myśli inaczej, ten foliarz, zwennik teorii spiskowych i ruska onuca!
#bruksela #polska #edukacja #dzieci #europa #ksiazki #polskiepato
…zupełnie przypadkowo w polskim podręczniku upigmentowienie rozłożyło się podobnie na poszczególne płcie. Podkreślam, że to oczywiście zupełny przypadek. Kto myśli inaczej, ten foliarz, zwennik teorii spiskowych i ruska onuca!
#bruksela #polska #edukacja #dzieci #europa #ksiazki #polskiepato
Goronco +242
7 lat temu zostałem niemal zmuszony do zostania chrzestnym. Szantaże, awantury rodzinne i ataki ze wszystkich stron, bo to przecież ja robię problem i odmawiam maluszkowi. Niestety, uciąłem się. A może i stety ( ͡º ͜ʖ͡º)
Gówniarz to syn mojej ciotki, archetypu takiej która prosi o rozmowę z kierowbijien przy kasie. Nie wchodząc w szczegóły, jestem niemal pewny że już od jakiegoś czasu wylicza sobie ile zarabiam
Gówniarz to syn mojej ciotki, archetypu takiej która prosi o rozmowę z kierowbijien przy kasie. Nie wchodząc w szczegóły, jestem niemal pewny że już od jakiegoś czasu wylicza sobie ile zarabiam
„Wyjaśnij więc, dlaczego mędrzec nie powinien się upijać ale zrób to nie słowami, lecz ukazując fakt brzydoty i ohydy tego stanu. Można bardzo łatwo wykazać, że tak zwane przyjemności, gdy wykraczają ponad właściwą miarę, są niczym innym jak karą”. Seneka, Listy moralne do Lucyliusza, 83.27
Jak przekonać kogoś do zmiany zachowania? Czy zdarza Ci się krytykować innych odwołując się do moralności, litości lub wdzięczności albo poprzez prawienie im kazań - chyba nie istnieje mniej skuteczna technika przekonywania.
Jedynym sposobem nakłonienia kogoś do zmiany zdania, jest sprawienie że ta osoba uwierzy, że leży to w jej interesie - zamiast mówić “to jest złe” lub “to grzech”, pokaż (bez moralizowania) dlaczego w interesie tej osoby jest robienie tak jak mówisz.
Przed skrytykowaniem warto też wyobrazić sobie własną reakcję na to, co zamierzamy powiedzieć, jeżeli miałoby to być skierowane w naszym kierunku.
#dailystoic - tag do obserwowania/czarnolistowania
#filozofia #stoicyzm
#motywacja #rozwojosobisty
Na podstawie "Daily Stoic" Ryan Holiday Kup książkę
Tłumaczenie cytatu "Stoicyzm na każdy dzień roku"