@Przemysl To nie są standardowe kable tylko inwencja twórcza kitajców, micro USB też się zdarzały takie z tylko dwoma żyłami, na przykład jednego takiego dostałem razem ze słuchawkami
@jackwalker303: już większość znajomych ma USB c :) dozylismy czasie że zmianą telefonu raz na dwa lata to żaden problem (i nie mówię tu o abonamencie)
@Sony_Toprano: zacznijmy od tego, że to nie jest ładowarka, bo ładowarka w wszystkich nowych telefonach jest już wbudowana w telefon. Podłączasz jedynie zasilacz. Zauważ, że możesz do niego podłączyć cokolwiek na USB i będzie działać, bo to nie jest ładowarka, której zadaniem jest ładowanie ogniw, tylko zasilacz. Już lepiej mówić "adapter".
@SkorpionX: xD Jeden kabel USB-A >> microUSB-B, jeden kabel USB-A >> USB-C, jeden kabel USB-C <> USB-C. Trzy kable i nie do wielu urządzeń tylko do ŁADOWANIA aktualnych telefonów aktualnymi ładowarkami.
Do tego żeby było wiele urządzeń trzeba by mieć kabel do podłączenia tych wtyczek USB-A, USB-B, USB-C >> mini-A, mini-B, micro-A, micro-B, USB-C, USB-B 3.0, micro-B 3.0.
@aarahon no dokładnie, jeden legacy i jeden obecny. A to C<>C to nie wiem do czego Ci, komputery teraz mają jeszcze wszystkie USB A, natomiast mając takie kable spinasz nie tylko urządzenia jednego producenta tylko dowolne mające odpowiednie wejścia.
A to C<>C to nie wiem do czego Ci, komputery teraz mają jeszcze wszystkie USB A, natomiast mając takie kable spinasz nie tylko urządzenia jednego producenta tylko dowolne mające odpowiednie wejścia.
@SkorpionX: do ładowarek bo coraz częściej mają tylko jedno złącze A a resztę C, do podłączania innych sprzętów, coraz mniej laptopów ma porty typu A, w nowych MacBookach już w ogóle nie masz USB-A.
@zmasowanyatak: Warszawa, rok 2017, restauracja, sesja zdjęciowa żarcia na użytek komercyjny. My - wieśniaki z miasta 60k, oni - bogaci, wykształceni z Warszawy. W pewnym momencie pani menadżer, która od początku patrzyła na nas z góry, pyta naszą koleżankę czy ma przy sobie AJFONA, bo chce zrobić zdjęcie i pokazać jak ma to wyglądać. Oni nie mają telefonów, oni mają ajfony.
@Soczi: nie trzeba być z warszawy, użytkownicy appla nie nazywają go telefonem tylko ajfonem właśnie. Zaczęło się to od USA w mediach gdzie apple wciskało swoje produkty i wymagało aby nazywać je nazwą marketingową np. w Californication nie używają telefonów tylko ajfonów, nie używają tabletów tylko ajpadów etc. Więc przyjęło się i u nas.
Jedyne co jest pewne w standardzie USB-C to WOLNE ładowanie
@aarahon: co masz tu na myśli? Ja mam USB C i mam quick charge
Co lepsze już pojawiły się urządzenia które nie współpracują ze sobą mimo że można je podłączyć przez USB-C i są to smartfony które nie komunikują się ze słuchawkami na USB-C a także z przejściówkami USB-C >> Jack 3,5.
co masz tu na myśli? Ja mam USB C i mam quick charge
@zmasowanyatak: chodzi o to że podłączając do dowolnego źródła prądu dowolny kabel USB-C by ładować dowolny telefon masz pewne tylko wolne ładowanie.
Są kable USB-C które obsługują tylko USB 2.0 i nie obsługują szybkiego ładowania, podłączając telefon obsługujący QC do ładowarki która obsługuje PD nie naładujesz go szybko.
Są różne standardy USB C ale przynajmniej każdy telefon podładujesz każdym kablem, i tak samo każdy telefon podłączysz pod komputer celem przerzucenia danych każdym kablem, po prostu niekoniecznie odbędzie się to z pełną prędkością
@Dave987654321: Raczę się nie zgodzić. Na 4 kablach USB-C tylko na jednym działa poprawnie Android Auto bo zapewne nie mają żyły do przesyłu danych, a jedynie zasilania xD Można mieć bekę z Apple, ale ich urządzenia
@zmasowanyatak: Ja również tak mówię bo pytając w pracy choćby,czy ktoś ma ładowarkę to nagle wszyscy mają w tym znaczna wiekszosc proponuje Ci nie taką jakiej potrzebujesz i każdemu z osobna dziekować zamiast sprecyzować do jakiego urządzenia :)
@zmasowanyatak: łatwiej tak niże pytać o złącze lightning, które nikomu nic nie mówi ;)
@Snajpi: wiesz, że masa tanich telefonów (a takie bardzo dobrze się sprzedają) posiada dalej microUSB?
@SkorpionX: xD Jeden kabel USB-A >> microUSB-B, jeden kabel USB-A >> USB-C, jeden kabel USB-C <> USB-C. Trzy kable i nie do wielu urządzeń tylko do ŁADOWANIA aktualnych telefonów aktualnymi ładowarkami.
Do tego żeby było wiele urządzeń trzeba by mieć kabel do podłączenia tych wtyczek USB-A, USB-B, USB-C >> mini-A, mini-B, micro-A, micro-B, USB-C, USB-B 3.0, micro-B 3.0.
Do aktualnych iPhone też potrzebne
@SkorpionX: do ładowarek bo coraz częściej mają tylko jedno złącze A a resztę C, do podłączania innych sprzętów, coraz mniej laptopów ma porty typu A, w nowych MacBookach już w ogóle nie masz USB-A.
@aarahon: co masz tu na myśli? Ja mam USB C i mam quick charge
@aarahon: mam dwa Xiaomi z USB
@zmasowanyatak: chodzi o to że podłączając do dowolnego źródła prądu dowolny kabel USB-C by ładować dowolny telefon masz pewne tylko wolne ładowanie.
Są kable USB-C które obsługują tylko USB 2.0 i nie obsługują szybkiego ładowania, podłączając telefon obsługujący QC do ładowarki która obsługuje PD nie naładujesz go szybko.
Komentarz usunięty przez autora
@Dave987654321: Raczę się nie zgodzić. Na 4 kablach USB-C tylko na jednym działa poprawnie Android Auto bo zapewne nie mają żyły do przesyłu danych, a jedynie zasilania xD Można mieć bekę z Apple, ale ich urządzenia
@ks2m: A dokładnie to dwa, przy czym jedno z nich już powoli zanika.