Wpis z mikrobloga

#php Mam pliki template typu: index.php, header.php, footer.php itd.

Dodajc do index.php: php include 'header.php';? Header w ogole sie nie pojawia w index.php dlaczego?

A ostatecznie potrzebuje wiedziec czy np:

Dodaje sie to w kazdym jednym pliku typu header, footer, itd?
  • 17
  • Odpowiedz
@blakker: Teraz to robi się już zupełnie inaczej :) Ale jak chcesz prosto i po staremu to:
1. a plik header.php Ci się includuje? włącz raportowanie błędów i zobacz czy nie ma jakiegoś warninga na ten temat. albo zamień include na require, wtedy w razie błędu Ci się wysypie.
2. doctypa powinieneś zwrócić do przeglądarki raz. W ilu plikach masz go wklepanego to inna sprawa, ale musisz zadbać o to
  • Odpowiedz
@blakker: tak jak poprzednicy mowili, powinno includowac, moze podwojnie tagi zamykasz, docktrynka 1 powinna byc

jak zrobisz tak jak ja to normalnie ci includuje? aczkolwiek ten approach wiecej zamieszania robi niz pozytku ;p

a czy w kazdym, zalezy od wielu rzeczy, czy masz np na apache w htaccess rewite itd

edit: a jak, hmm zapoznaj sie z composerem i MVC czy z jakims frameworkiem, symphony, laravel
LaylaTichy - @blakker: tak jak poprzednicy mowili, powinno includowac, moze podwojnie...

źródło: comment_1597159315KGzACycVWLTLAXuHkbQsri.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@blakker: teraz bierzesz najczęściej jakiś framework i się nie pieprzysz z takimi głupotami. ale jeśli robisz to dla nauki, to lepiej nie wskakuj we frameworki tylko rób jak robisz.
  • Odpowiedz
@kao3991: Niestety nic sie nie wyswietla. Nie mam githuba ale zaraz zaloze i wrzuce. (ogolnie to sa tylko te dwa pliki co pokazalem na screenie (nie liczac .css)
  • Odpowiedz