Wpis z mikrobloga

Mam pokój ok. 13-15 m2 i niestety bije mi słońce w okna przez cały dzień (najpierw z okna nr 1, potem z nr 2).

1. Czy taki klimatyzator jest coś wart?: https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-domu/klimatyzatory-przenosne/klimatyzator-tcl-tac-c12cpb-k-black

2. Jak zwiększyć skuteczność działania takiego klimatyzatora?

3. Z tego, co mi wiadomo, trzeba wyrzucić rurę za okno w celu odprowadzenia ciepłego powietrza - co w przypadku deszczu, czy wówczas muszę zrezygnować z użytkowania klimatyzatora?

4. Czy w moim przypadku robiłoby różnicę z którego okna wyprowadziłbym rurę?

#klimatyzacja #l-------------j #pytanie
Vergil_PL - Mam pokój ok. 13-15 m2 i niestety bije mi słońce w okna przez cały dzień ...

źródło: comment_1596988245Ik8Q4yrZRF7DFYxUMWwpRB.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vergil_PL: Ponoć hałaśliwe, mało wydajne - wciąga cały czas nowe ciepłe powietrze, nieestetyczne. Lepiej wydać więcej na normalny - skoro masz balkon to nie powinno być problemu z montażem. Albo zasłonić okna od zewnątrz.
  • Odpowiedz
@Idzi3: Co rozumiesz przez wymagania? Jakie inne wymagania można mieć od splita, niż hałas lub pobór prądu? Wyjaśnij też co rozumiesz przez "na ile ma posłużyć".
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Vergil_PL: przykładowe wymagania: jonizacja, wifi, czujnik ruchu, głośność jednostki zewnętrznej, wygląd obudowy wewnętrznej. A na ile ma posłużyć to raczej proste, po dobrym montażu i odpowiednich serwisach może pożyć 2x dłużej niż inna ale to też zależy jakich producentów się wybiera.
  • Odpowiedz
@Idzi3 rzeczywiście poczytałem o lg trochę teraz i podobno awaryjne to bardzo... Spojrzę na te gree, czyli hisense raczej nie polecasz? Czemu bo w kilku sklepach widziałem to. Czyli coś takiego do kuchni 25m2 by było ok? - https://www.aleklima.pl/klimatyzatory/klimatyzatory-gree/klimatyzatory-nascienne-gree/klimatyzator-scienny-35-kw-gwh12qck6dnb2c-gree-lomo-luxury-komplet,p1973179817 Ciekawi mnie czy wpływ, że to kuchnia (gotowanie, smażenie) ma duży wpływ na taki klimatyzator, jego usterkowość?
  • Odpowiedz
@Idzi3 kuchnia w pensjonacie, ale nie, że kucharek 6, tylko gar zupy, ileś tam porcji kotletów załużmy i nie codziennie są tam obiady przygotowywane, więc trudno mi powiedzieć, przemysłówka napewno nie, ale może trochę większy ruch niż w takiej na dwie osoby, sama kuchnia ma tak 25 m2 klima od źródła oparów byłaby 3 metry
  • Odpowiedz
  • 0
@Bomboniusz1986: nie radzę bezpośrednio komuś na twarz wyrzucać zimnym powietrzem, a na takiej odległości czuć będzie na pewno. Spróbuj znaleźć miejsce bardziej od boku lub nie bezpośrednio nad palniki
  • Odpowiedz
@Idzi3 nie no tak nie miałem zamiaru, prostokąt 4x6, dłuższe boki to miejsce posadowienia z jednej strony kuchenki a po przeciwnej klimy (ściana Północna, dlatego chciałem go tak umieścić, bo jednostka zewnętrzna będzie większość dnia w cieniu), nie no nad palnikami bym jej nie umieścił myślałem nad czymś takim, sorry za jakość, ale nie mam teraz dostępu do lapka
Bomboniusz1986 - @Idzi3 nie no tak nie miałem zamiaru, prostokąt 4x6, dłuższe boki to...

źródło: comment_1596994457X4TP606MuwvBvgt210UtI2.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Bomboniusz1986: myślę że będzie okej, grunt żeby ludziom na twarz nie leciało a na pewno się wychlodzi. Co do wpływu na smazenie i gotowanie, jeśli nie jest to przemysłówka a tylko tak jak opisujesz to serwis 2x do roku do radę, ew. sam możesz filtry czyścić częściej
  • Odpowiedz