Wpis z mikrobloga

#prawo #pracbaza Czy normalne (i legalne) jest rozdawanie numeru mojej prywatnej komórki przez współpracowników? Jeden kontrahent dzwonił kiedyś do mnie gdy miałem urlop, teraz znowu dali mój numer komuś (tym razem nawet mnie o tym poinformowali). Wkurza mnie to.
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

nazwisko i numer telefonu to już chyba rodo

@Pavjush: xd imię to rodo, trzeba się xyz zwracać do kogoś @matkaPewnegoMirka: powiedz współpracownikom że sobie tego nie życzysz, skąd mają twój numer? zostali poproszeni przez pracodawcę aby go podawać? jeżeli mają go od ciebie i twój pracodawca nie nakazł im go rozdawać to tylko do nich miej pretensję.
  • Odpowiedz
@waszak: ale wy nie rozumiecie sytuacji to co linkujecie opisuje sytuację gdzie pracodawca zbiera numery tel, a później nakazuje lub sam rozsyła to w celach służbowych, jak op sam dał numer telefonu jakiejś anecie z pracy a ona go używa to jedyne co może to z----ć anete i poprosić pracodawcę aby ją z----ł.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@nairoht: to podchodzi pod rozpowszechniane danych osobowych. Koniec kropka. Nie ważne czy jedna karyna czy firma. Gdyby walnął powództwo cywilne to by wygrał.
  • Odpowiedz
@matkaPewnegoMirka: Zależy. Może gdzieś w umowie masz zapisek, że wyrażasz zgodę na udostępnianie prywatnego nr telefonu w celach służbowych ;) Natomiast jeśli nie to Twój prywatny nr telefonu jest Twoją dana osobowa i możesz ich zgłosić do giodo
  • Odpowiedz
@nairoht: to nie pracodawca, RODO dotyczy też pracowników. Pracodawca ma przeszkolić pracowników tak, aby takich kwiatków nie było. Aneta tu odpowiada, nie pracodawca.
  • Odpowiedz