Wpis z mikrobloga

1.Linux taki zajebisty... Ubuntu, podpięte dwa monitory po DP. Za każdym razem jak wybudzam kompa to albo jeden monitor nie działa, albo są w trybie lustrzanym. Trzeba wypiąć wtyczkę od DP i włożyć ponownie to setup się naprawia. Te same monitory, Win10. Zapamiętuje się profil dla monitorów. Za każdym razem po wybudzeniu jest tak samo jak przed uśpieniem.

2. Ubuntu ma zupełnie z-------o window managera. Kiedy próbuję coś przeciągnąć z okna A do B to okno B się chowa. File explorer nie ma domyślnie paska adresu, żeby z palca wprowadzić ścieżkę. Przeszukiwanie katalogów to jakaś masakra. Normalnie jak w Win10 wciskam przypuśćmy klawisz "K" to mi przeskakuje do pierwszego pliku z nazwą zaczynającą się na "K". W Ubuntu pokazuje się jakaś g------a wyszukiwarka plików, która jest zbyt wolna aby miała jakieś praktyczne zastosowanie.

3. Na Ubuntu miałem zajebiste problemy ze sterami do nVIdii. Miałem co najmniej dniówkę z głowy na przeinstalowywaniu sterowników. W końcu udało mi się jakoś opanować sytuację i przez miesiąc pochodził. Po miesiącu padło na amen. Kupiłem nową kartę graficzną bo Ubuntu sobie z nią nie radziło (na Win10 wszystko śmigało).

Muszę w ogóle założyć jakiegoś bloga ze swoimi przygodami z linuxem. Bo to jest temat na dłuższe wpisy. Syf jakich mało.

#linux #windows #ubuntu
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ZasilaczKomputerowy: fajnie, ale podaj specyfikację

Ubuntu nie ma z-------o WM, gdyby nie zużycie RAMu to jest całkiem dobry

W sensie przez cały dzień pisałeś w Terminalu "sudo ubuntu-drivers autoinstall"?
  • Odpowiedz
  • 0
@ZasilaczKomputerowy: a sterowniki to wina debili z nV, jakby udostępnili source code, to nie dość że nie musieliby płacić programistom (bo społeczność zrobi za darmo) to jeszcze działałoby to wszędzie bez problemu
  • Odpowiedz
@Avil: nie. Masz stery od nVidii i od nouveau. Może by mi szybciej zeszło jakby któreś z nich nie r-------o gdm. Na ekranie logowania zamarzało. Musiałem najpierw przez ssh przeinstalować gdm a później w trybie awaryjnym resztę. Musiałem też to równolegle googlować.
  • Odpowiedz
  • 0
@ZasilaczKomputerowy: sterowniki własnościowe są tworzone przez NVIDIA, nouveau za to tworzy społeczność. Problem w tym, że nouveau powstaje poprzez reverse engineering i nie jest zalecane w prawie żadnym wypadku, bo ma bardzo niską wydajność
  • Odpowiedz