Wpis z mikrobloga

Ej, jest jakiś wygodniejszy sposób na karmelizowanie cebuli niż patelnia? Normalnie kroję w piórka, i smażę na małym ogniu z 45 min do godziny. Zastanawiam się czy dałoby się jakoś zrobić w piekarniku. Od razu większą ilość i zamrozić. Bo mnie wkurza za każdym razem robienie mniejszych porcji.
#gotujzwykopem
Mirkosoft - Ej, jest jakiś wygodniejszy sposób na karmelizowanie cebuli niż patelnia?...

źródło: comment_1596044297GXtquLv2PiLYIRowJhtUOe.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@1950M: Przechowanie to nie problem, mogę zawekować, mogę zamrozić. Bardziej mi chodzi o to żeby zrobić od razu dużo. Bo nawet na największej patelni wpakuje - może z 5-6 dużych cebul. A to porcja na jeden gar zupy. Kombinuję jak by to Sobie wrzucić ze 30 posiekanych cebul do piekarnika i mieć zawsze karmelizowaną pod ręką kiedy potrzebuję.

Teraz przetestowałem ten sposób ATK, i faktycznie woda pozwala na wpakowanie od
  • Odpowiedz
  • 1
@Mirkosoft ja kiedys w pracy w garnku karmelizowalem cebule, mozesz skroic i pol gara, trzeba bylo tylko wlac odpowiednia ilosc wina i gotowac az odparuje, oczywiscie nie zapominajac mieszac od czasu do czasu
  • Odpowiedz