Wpis z mikrobloga

https://youtu.be/BtDYJxjX9l8

Natchniony w/w filmem chcialem zapytac osoby ktore sie znaja na zdrowym odzywianiu: czy jajka rzeczywiście są tak niezdrowe? Dziennie po 6 jem. Mam taki rytuał ze na sniadanie jem sporo jajek +mieszanka warzywna i zawsze myślałem ze to zdrowe jest.

Czy dieta keto jest niezdrowa? Bo zastanawiam sie nad przejsciem na nią.

Czy ten gosc po prostu bzdury mowi? Co myslicie?

#dieta #zdrowie #keto
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xtreme2007: Niestety ale mamy teraz czasy sprzecznych autorytetów w każdej dziedzinie. Nie znajdziesz jednoznacznej odpowiedzi. Nawet badania naukowe są sprzeczne i zwolennicy każdej opcji mają pełen worek badań na poparcie swojej tezy. Musisz chyba sam wybrać do jakiego "kościoła" się zapiszesz.
  • Odpowiedz
@luk04330:

Znajdziemy. Właśnie a badaniach i ich uczciwej analizie bez cherry pickingu. Nie trzeba być wyznawcą niczego a rzeczowo określić plusy i minusy każdego rozwiązania na podstawie danych zarówno zewnątrznych (badań) jak i potrzeb klienta.
  • Odpowiedz
@lukaszbsk: Przecież Iwonka to jedna z największych szurów (nie odnosze się do tego materiału), ostatnie 3-4 lata kompletnie zbzikowała i wiele materiałów aż ze wstydu zostało usuniętych jak wyszło pierdoły który opwiada że np. w deficycie można nie chudnąć lub naciąga ludzi do diety eliminacyjnych bez potrzeby oraz namawia do kupowania specjalnych kocy do leżenia na trawie czy wierzy w to, że przytulanie drzew naprawia zdrowie.
  • Odpowiedz
@lukaszbsk: dużo jego filmów jest przeprowadzonych rzeczowo i poprawie. Ale są i wpadki (najczęściej w mało istotnych sprawach - być moze przez skróty myślowe) - ale nie da się tego uniknać. Na pewno warto oglądać i wyciągać wnioski, analizować to co mówi, choć można przyjąć, ze większość co przedstawia jest zrealizowana dość rzetelnie.
  • Odpowiedz
@Xtreme2007: co do keto może być to dieta zdrowa i niezdrowa w zależności od wykonania. Jest to kolejna dieta eliminacyjna i braki należy brać pod uwagę jak i jej plusy i minusy. Spożywanie cholesterolu egzogennego nie ma aż takiego znaczenia dla endogennego, po dłuższym okresie na takiej diecie i tak on spadnie, TG mogą być nisko jak i ratio LDL/HDL/Cho/TG poprawne.
  • Odpowiedz
@Kasahara: no to weź kogoś z rejonów keto, optymalna itd postaw naprzeciw ludzi z wegan itp i zobaczysz dyskusję. Ty masz rację i dzięki próbie takiej analizy jestem teraz na keto i BARDZO sobie chwalę ale nie wierzę aby cokolwiek przekonało wegan do zmiany zdania nawet jak porzucimy argumenty etyki a skupimy się tylko na zdrowotności diety. Mam ziomka na diecie wegańskiej od bardzo dawna i zaraz wyjechał mi z
  • Odpowiedz
Czy ten gosc po prostu bzdury mowi? Co myslicie?

@Xtreme2007: słabo gościa znam i nie oglądam ale ile wiem to taki wege fanatyk. W mojej subiektywnej ocenie mało wiarygodny a w sprawach 'mięsa' w ogóle.
  • Odpowiedz
  • 4
@Xtreme2007 wielu świetnych dietetykow twierdzi, że gdybyśmy mieli jeść tylko jeden produkt do końca życia to byłyby to właśnie jajka. Najlepszy pokarm jaki znamy. Brakuje tylko witaminy c conjest banalne do uzupelnienia.
Tylko polecam jednak wiejskie jajka a nie sklepowe badziewie ;)
  • Odpowiedz