Wpis z mikrobloga

ile jest realnie gwałtów na 100k

@10129: Czekaj, poszukam swojej kryształowej kuli xD Zakładam że pytasz na poważnie bo bazując na gówno-statystykach chcesz bronić tezy ze znaleziska? Wystarczy dwa razy wyjść z piwnicy aby rozróżniać surowe dane ilościowe (na których bazuje Eurostat) od np. specyfiki zgłoszeń. Pierwszy lepszy przykład ze Szwecji. https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/spoleczenstwo/1750292,1,zgoda-na-seks-musi-byc-jasno-wyrazona-szwecja-zmienia-prawo-dotyczace-gwaltow.read

Jeżeli chodzi o przemoc domową jest podobnie - po prostu specyfika społeczeństwa nie jest uwzględniona i zważona w takim
@greven: nic nie chcę bronić, pytam bo uważasz dane za fałszywe więc masz prawidłowe. I chcę zobaczyć prawidłowe dane bo mnie ciekawią.
ale ok, widzę nic nie masz.
@10129:

W Polsce istnieje niewiele badań i statystyk dotyczących skali przestępstwa zgwałcenia. Według badań OBOP z 2005 r. 30% kobiet doświadczyło przemocy seksualnej, a 3% kobiet zostało zgwałconych. Tylko 5–10% kobiet które stały się ofiarami przemocy seksualnej powiedziało o tym komukolwiek, z czego 40% stanowiły zgłoszenia na policję. Szacuje się, że ponad 90% zgwałceń nie jest zgłaszanych na policję. Jedną z przyczyn niskiej zgłaszalności przestępstwa zgwałcenia jest wtórna wiktymizacja osoby zgwałconej
@10129: napisz od razu czy naprawde wierzysz, że w gówno plemionach afryki gdzie nie ma realnej policji , nie ma egzekwowanych praw kobiet, a żonę kupuje się za krowy bez jej zgody jak każdy inny przedmiot gwałtów jest kilkadziesiąt razy mniej niż w krajach Europy Zachodniej.

Bo nie wiem czy w ogóle warto strzępić ryja.

Nie wiem czy w Polsce jeszcze ktokolwiek zgłasza gwałt. Jest to procedura tak upokarzajaca, męcząca, długa
na zachodzie wielokrotnie wyższy jest wskaźnik ZGŁOSZEŃ przemocy domowej i gwałtów.

@greven: co nie zmienia faktu, że Polska jest jednym z najbezpieczniejszych krajów w Europie dla kobiet. Patrz "Przemoc wobec kobiet Badanie na poziomie Unii Europejskiej" z 2014 r. Nie, różnice nie wynikają z różnych definicji i zgłaszalności - pytania były bardzo szczegółowe, a badanie anonimowe.
Pobierz NieRozumiemIronii - > na zachodzie wielokrotnie wyższy jest wskaźnik ZGŁOSZEŃ przemoc...
źródło: comment_1595305520WFll8vHEGccEJJlrCTuKEO.jpg
@ewaaaxxx: Nie wiem na jakich statystykach opierają się tamte badania, ale tak są takie opisowe które zatostował wyniki jeden wykopek wyżej i wprost cię pytają czy ktoś kiedykolwiek złapał cię za dupe bez twojej zgody etc. Wiec nie można tego wytłumaczyć ze Polki nawet czegoś takiego za molestowanie nie uważają, a w Szwecji to byłby gwałt już.

Porównywanie ze mamy podobne zakłamane statystki jak na bliskim wschodzie czy Afryce to jakieś
@greven: ludzie jak słyszą "gwałt" to w myślach mają jakiegoś psychicznego typa w ciemnym zaułku który bierze "zdobycz" i wciąga do auta by zgwałcić w lesie. A tymczasem większość tego typu przemocy ma miejsce w rodzinach a nie losowo na ulicy. Podobnie zresztą z zabójstwami, zabicie przypadkowego typa na ulicy zdarza się raz na ruski rok. Gwałci wujek, dziadek, tata itp. I takich przestępstw mało kto zgłasza, bo niby gdzie potem