Aktywne Wpisy
Phantom-Zero +2
#gotowanie Co robicie z mięsem od rosołu? Nie lubie go a mieszkam sam. Macie jakieś patenty żeby go nie zmarnować?
KsiezniczkaDunia +13
Jestem bardzo podekscytowana by poinformować, że już jutro po raz pierwszy w Polsce będziemy głosić antynatalizm na ulicach Wrocławia! Wzorujemy się na aktywizmie międzynarodowej grupy Stop having kids.
#antynatalizm
#antynatalizm
Szczyt liczby ludności na świecie, wg. prognoz, przypadnie na rok 2064 i wyniesie 9,73 mld, natomiast później liczba ludności na świecie powinna zacząć spadać i w 2100 r. wynieść 8,79 mld.
[TFR - total fertility rate]
Alternatywne scenariusze (biorące pod uwagę "silniejszą" edukację przede wszystkim w zakresie płodności i antykoncepcji) zaś zakładają, iż liczba ludności w 2100 r. może wynieść nawet 6,29 mld.
Badanie sugeruje, że wystąpi również przesunięcie wiekowe - 2,37 mld ludzi powyżej 65 roku życia i 1,7 mld ludzi poniżej 20 roku życia.
Z czego to ma wynikać? Badacze sugerują, iż kontynuacja dotychczasowego trendu w edukowaniu kobiet w kwestiach dotyczących płodności oraz dostęp do środków antykoncepcyjnych będą miały wpływ na spadek płodności i tym samym przyczynią się do powolniejszego wzrostu liczby ludności na świecie, a następnie jej spadku.
Podano jeszcze, iż do 2035 r. Chiny powinny być największą gospodarką na świecie, jednakże scenariusz się może odwrócić i spowodować powrót Stanów Zjednoczonych do bycia na miejscu pierwszym w 2098 r.
O metodologii badania można sobie poczytać w artykule.
Źródło: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30677-2/fulltext
#nauka #swiat #europa #polska #statystyka #spoleczenstwo #gospodarka #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki
P.S. Grafika przedstawia kształtowanie się liczby ludności w zależności od scenariusza jaki przyjęto (szybszy, wolniejszy przyrost).
Chcialem rozbudowac moja wypowiedz, ale bym dostal etykietke rasisty, ktorym nie jestem, wiec tu zakoncze.
@taju: jesteś rasistą, skoro swoje teoryjski stawiasz wyżej niż badania naukowe
@h0man: przeczytałeś artykuł? Albo w ogóle kiedykolwiek publikację naukową? xD
@henk: Porównujesz nowoczesną publikację naukową pewnie z jakimiś artykułami w gazetach sprzed kilkudziesięciu lat. Chyba nie musze pisać jak t oo tobie świadczy xd