Wpis z mikrobloga

#bojowkapiekarska , jak najlepiej garować chleb w lodówce? Powiedzmy na przykładzie Vermonta: po formowaniu od razu do lodówki powiedzmy na 12h czy najpierw dać mu trochę wyrosnąć, a dopiero potem do lodówki?
Ja wrzucam od razu po formowaniu i chleb wychodzi super, ale mam wrażenie, że po garowaniu jest za mało wyrośnięty. Po 2-3h w temp. pokojowej jest objętościowo dużo większy
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krzeselko: jeśli garowanie w lodowce (akurat vermont najczęściej) to zawsze od razu po formowaniu. Czasem 12, czasem 24, a zdarzyło się i 30h. nie kombinuje, bo nie mam zarzutów do takiego schematu.
Wydłuż czas w lodówce, niska temperatura znacząco spowalnia fermentację, wiec sprobuj może 24h.
  • Odpowiedz